تعریف دارو
دارو به مادهای اطلاق میشود که برای بهبود درمان و یا جلوگیری از ابتلا به بیماری تجویز میگردد و یا به عبارت دیگر جسمی است غیر از مواد غذایی که در اعمال فیزیولوژی بدن موثر بوده و کتابهارسمی داروسازی یا مزنومرهای دارویی آن را پذیرفتهاند. همچنین دارو میتواند با تغییراتی که در بدن ایجاد میکند1ـ بروز بیماری پیشگیری میکند مانند واکسن آنتیبیوتیک (برای ورود به مناطق آلوده ) هورمونها یا جانشین مواد درونزا 2- موجب درمان بیماری میشود مانند اکثر داروها.
تاریخ مربوطه به محصولات دارویی
در بهیه مصرف فرآورده های دارویی عموما چهار نوع تاریخ که جداگانه و دارای استفاده اختصاصی است به کار گرفته میشود:
- تاریخ ساخت Date Of Mnufactore
- تاریخ انقضاء مصرف Exapiration Pate
- مدت تضمین uarantee Time G
- مدت پایداری Shelf Life
تاریخ ساخت
زمانی که فرآورده دارویی تهیه میگردد را تاریخ ساخت مینامند. این تاریخ عموما روی برچسب مواد دارویی با مبدا بیولوژی و یا برخی ار آنتیبیوتیکها ذکر میگردد.
انقضای تاریخ مصرف
قدرت تاثیر (Ptence) اغلب آنتی بیوتیکها به مرور زمان کاهش مییابد. محصول غیر قابل مصرف خواهد بود بنابراین تاریخی که استفاده از فرآورده دارویی آنتی بیوتیک را منع مینماید انقضای تاریخ مصرف مینامند. مدت قابلیت مصرف مواد اولیه اکسپیان در حفظ قدرت تاثیر آنتی بیوتیک بسیار موثر است بنابراین انقضای تاریخ مصرف مواد اولیه آنتیبیوتیکها را نمیتوان مستقیما روی بر چسب برخی از فرآوردههای دارویی اسپیالیته ذکر نمود.
مدت پایداری
در لابراتوار داروسازی مکانی برای تعیین مدت وجود دارد. بدین ترتیب که نمونههای از سریهای مختلف فرآوردههای دارویی تا مدت معینی با ذکر مشخصات کامل آنها در محل مخصوص نگهداری نمایند. این فاصله مدت را مدت پایداری مینامند. این مدت در انواع فرآوردههای دارویی متفاوت است. پس از اتمام مدت لابراتور سازنده هیچگونه مسئولیتی در قبال فساد، کاهش ماده موثر و یا تغییر رنگ و تغییر رنگ و تغییر شکل محصول دارویی قبول نمینمایند.
کنترل مواد اولیه و اجازه استفاده در تولید
در این مرحله باید حداکثر کنترل روی مواد شیمیایی اعمال میشود. و کنترلها و نتایج بستگی کامل به نحوه نمونه برداری دارد. چون نتایج حاصله باید از دقت بالایی برخودار باشند و این دقت به صحت نمونه برداری بستگی دارد.
کنترل ها عبارتند از:
- بررسی و کنترل تغییرات در ووزن مخصوص
- زمان باز شدن، مدت و میزان انحلال جامدات دارویی
- یکنواختی و همگونی مخلوط تشکیل دهنده محصول
- شفافیت و کامل بودن PH در حلالها
اصول اساسی تولید قرص
قرص ها فرآورده های دارویی جامدی هستند که از شکل پذیری فرمولاسین های حاوی مواد موثر دارویی و کناری به دست میآیند. اصطلاح قرص معمولا به صورت بدون روکش آن که از راه دهان مصرف میشود، اطلاق میگردد. قرصها به اشکال وا بعاد مختلفی توصیه میشوند زیرا ظاهری مناسب داشته، نحوه مصرفشان آسان بوده و تولیدشان نسبت به سایر اشکال دارویی ارزانتر تمام میشود. به علاوه از نظر مصرف و مقدار خوراک کاملا دقیق و قابل کنترل است انواعی از قرص، به منظور مصرف ویژه توصیه میگردد.مانند قرصها گونهای BUCCLA))که به تدریج در دهان حل میشوند قرصها زیرزبانی
( INCUALSUB) که به سرعت در زیر زبان حل شده و جذب میشوند.
ویژگیهای قرص
گرچه روشهای تولید در قرصسازی ولی قرص مطلوب باید واجد شرایط زیر باشد:
- در برابر عوامل مختلف فرسایشی در مراحل تولید، بستهبندی، حملو نقل و مصرف مقاوم باشد.
- مواد مؤثر در بدن به سطح درمانی موردنیاز برسد. جهت کنترل این مواد دو آزمایش انجام میگیرد اول زمان باز شدن قرص و دوم سرعت انحلال. از آنجاکه رسیدن غلظت دارو در خون به سطح درمانی به عوامل پیچیدهای وابسته است. لذا نتایج حاصل از آزمایشهای مکرر را نمیتوان صد درصد قابل اتکاء دانست.
- 3وزن کلیه قرصها و میزان مواد موثر موجود در انها باید یکسان باشد. این موارد با انجام آزمایش تغییرات وزنی و یکنواختی ماده موثر، کنترل میشود.
- قرصها باید دارای ظاهری مناسب بوده، رنگ، اندازه و سایر علائم ظاهری آنها انحصاری باشد در برخی از قرصها شیاری در امتداد قطر منظور میگردد که مزیت آن سهولت تقسیم قرص به دو جزء مساوی است.
- قرص باید از نظر عملی کلیه اختصاصات لازم از جمله پایداری و متاثر درمانی را دارا باشد.
شیوه های تولید قرص
قرص دراثر تراکم ترکیبی از مواد گوناگون دارویی به دست میآیند. ماشین های قرصسازی به دو گروه اصلی ضربهای ( ECCNTRIC PRESS)و دوار ( ROTARY PRESS) تقسیم میشوند.
انواع قرصها
تقسیم بندی قرصها بر چند نوع است اول: برحسب روشهای تهیه، دوم: برحسب نوع ماده موثر یا فرم اثر دارویی تقسیم بندی با روش تهیه:قرصهایی که به وسیله پرس ماسین کپسول یا قرص زنی تهیه میشود یا قرصهای متراکم. قرصهای پرس شدنی روکشدار کمپرس شده و بعد در قسمت روکشدار آنها پوشش میدهند.