بخش ساخت و ساز ، یکی از بخش های مهم در کل جهان است ؛ 12.2 درصد کل تولید ناخالص داخلی جهان به این بخش اختصاص دارد که این میزان می تواند در سال 2025 به 13.5 درصد برسد که گردش مالی 15 تریلیون دلاری را به همراه خواهد داشت. به طور مشابه ، در اسپانیا ، این بخش از بخش های مهم در اقتصاد ملی کشور است. بر طبق SEOPAN ( انجمن ملی شرکت های بخش دولتی) این بخش ، 8 درصد تولید ناخالص داخلی ملی در سال 2011 و 7 درصد اشتغال ( یک میلیون و صد هزار کارمند) را به خود اختصاص داده است و در حال حاضر بزرگترین چرخه اقتصادی محسوب می شود ( 2006) که 12.6 درصد تولید ناخالص داخلی و 13.9 درصد اشتغال را به خود اختصاص داده است ( دو میلیون و هفتصد هزار کارمند).
به عبارت دیگر ، در حال حاضر سطح بالای رقابت در بیشتر بازارها در کشور های در حال توسعه موجب شده است تا شرکت ها کیفیت خود را ارتقا دهند بطوریکه با گذشت زمان ، مدیریت کیفیت با مدیریت و مدیریت کسب و کار هم راستا شده است ( کاسادسدس ، هراس 2005). در این زمینه ، سیستم مدیریت کیفیت به شرکت ها اجازه می دهد که خودشان را به ابزار مدیریتی را به منظور پیاده سازی سیاست ها و مسئولیت ها ،تخصیص منابع و شناسایی فعالیت های کلیدی تجهیز کنند. ( کریادو و کالوو 2009).
در این محیط؛ استاندارد های تضمین کیفیت نمایان می شوند ؛ که استاندارد ایزو 9001 هم یکی از آنهاست که در سال 2007 ارائه شد و گسترش زیادی پیدا کرده است و هدف اول بیشتر شرکت ها در زمینه کیفیت است. (مارتینز ، رودریگز ، واسکوئز 2004). این استاندارد های به شکل گسترده ای بوسیله شرکت های بسیاری از کشور ها مورد پذیرش قرار گرفته است به صورتی که در پایان سال 2013 حدود 1129446 شرکت در کل جهان ، 485554 شرکت در اروپا و 42632 شرکت در اسپانیا این استاندارد را اخذ کردند ( ISO 2014).
بخش ساخت و ساز یکی از بخش هایی است که همانطور که در قسمت بالا توضیح داده شد از رقابت پذیری بالایی برخوردار است. علاوه بر این ، این بخش از وضعیت بد چرخه اقتصادی که در سال گذشته در اسپانیا تجربه شد ضربه خورده است به طوریکه گسترش مرزهای ملی به عنوان یک راه برای بقا مد نظر قرار گرفت. در این محیط بین المللی ، به نظر می رسد که استاندارد سازی به عنوان مکانیزم کلیدی است که منجر به مساعت در تجارت بین المللی بوسیله حذف موانع ناشی از شیوه های مختلف اتخاذ شده بوسیله هر کشور خواهد شد ( هراس ، بورال 2013) چرا که هدف این استاندارد ها، استاندارد سازی روش ها ، توابع و نقش هاست ( بران 2005 ، گولر ، گیلن مک فارسن 2002). با توجه به تمام موارد فوق ، پیاده سازی استاندارد ایزو 9001 در بخش ساخت و ساز بسیار گسترده شده است و شرکت های زیادی در بخش ساخت و ساز از آن استفاده می کنند و بخش ساخت و ساز در این زمینه رتبه سوم را در جهان داراست درحالیکه در اسپانیا رتبه اول با مجموع 5061 گواهینامه استاندارد به این بخش اختصاص دارد ( ISO 2014).
پیاده سازی این استاندارد ها هم با هزینه ها مالی و هم با نگهداری اولیه برای دستیابی به منافع مورد انتظار مرتبط می شود ( پیرس، کوکروا ، ساراوا ، ناواس و روسا 2013) و هزینه های اولیه را جبران می کند ( آلیس 2014 ، هراس ، آرنا ، سن میگوئل 2008 ، سامپایو ، ساراویا و گیمارس 2010). با این حال ، این سرمایه گذاری ها همواره با نتایج مثبت همراه نمی شوند ( سوماس 2013) با این حال ، به نظر می رسد که فقط پایبندی به این استاندارد ها کافی نیست بلکه عوامل دیگری نیز هستند که می توانند نتایج مثبتی را به همراه داشته باشند ( بورال 2011؛ لی تو یو 2009، سومای ، فتوپولوس و کافزوپولوس 2010).
هدف این مقاله تجزیه و تحلیل تاثیر عوامل زیر در اثرگذاری مثبت بر پیاده سازی استاندارد های ایزو 9001 در شرکت های بخش ساخت و ساز در کشور اسپانیا است 1) انواع عوامل انگیزشی برای پایبندی 2) اندازه شرکت و 3) دوره پایبندی به استاندارد های مذکور.
برای انجام این کار، هنگامیکه این مقدمه با پایان رسد، چارچوب مفهومی این کار در قسمت بعدی مقاله توسعه خواهد یافت و سپس روش شناسی مورد استفاده تشریح خواهد شد که شامل داده های اخذ شده از پرسشنامه با استفاده از مدل رگرسیون خطی خواهد بود. پس از آن بخش 4 و 5 نتایج حاصل از مدل ذکر شده و همچنین نتیجه گیری ، محدودیت ها برای تحقیقات آینده را ارائه خواهند کرد.