در دنیای رقابتی امروز، یکی از مزیت های کلیدی رقابتی در ارائه خدمات با کیفیت بالا و افزایش رضایت مشتری نهفته است (Ismail, Madi & Francis, 2009; Shemwell, Yavas & Bilgin, 1998). کیفیت خدمات به عنوان هدف نهایی ارائه دهندگان خدمات شناخته شده است (Sureshchandar, Rajendran & Anantharaman, 2002). کیفیت خدمات و رضایت مشتری دو مفهوم کلیدی در مسئله بازاریابی و عمل به آن می باشد (Spreng & Mackoy, 1996). امروزه، بسیاری از سازمان های خدمات مالی عجله دارند روی مشتری متمرکز شوند (Peppard, 2000).
تحولات تکنولوژیکی به خصوص در زمینه ارتباطات از راه دور و فناوری اطلاعات، انقلابی در صنعت بانکداری ایجاد کرده است. با کمک پیشرفت ها و تحولات تکنولوژیکی، بانک ها از طریق شرکت های متعددی که با استفاده از تطبیق استراتژی های بانک ها به دنبال جلب رضایت مشتریان هستند، وارد فضای رقابتی شدهاند (Al-Somali, Gholami & Clegg, 2009) که از این طریق می توانند محصولات و خدمات بهتر در همان زمان و با کاهش هزینه ها ارائه می دهند (Sadiq Sohail & Shanmugam, 2003). اینترنت افق گسترده ای برای کسب و کار به ویژه خدمات الکترونیکی در سراسر جهان ایجاد کرده است (Alsajjan & Dennis, 2010). وب سایت های خرده فروش یک رابطه مهم بین خرده فروشان (بانک ها) و مشتریان آن ها هستند. تعریفیافته ها در مورد عناصر و ویژگیهای مختلف بانک ها که شامل وب سایت های آنها می باشد نقش مهمی در جذب مشتریان و تضمین رضایت خود را با خدمات آنلاین بازی می کنند (Song, Baker, Lee & Wetherbe, 2012). در طول سال های اخیر، این یافته به توسعه درجه وبسایت های ساده بانکی به پورتال بانکداری الکترونیکی جامع منجر شده است که ارائه انواع زیادی از خدمات علاوه بر محصولات سنتی بانک های شده و در نتیجه مشتریان را قادر به دست آوردن مشاوره مالی صرفا یک منبع قادر ساخته است (Bauer, Hammerschmidt & Falk, 2004).
یکی از راه های مهم که در آن فن آوری های اینترنتی، فرصت هایی را برای بهبود خدمات به مشتریان ارائه از طریق تطبیق و اجرای پورتال های وب سلف سرویس فراهم ساخته است. پورتال وب سایت به طور فزاینده نقش خاصی را در جهان آنلاین بازی می کند (Sharma & Gupta, 2005). پورتال ها دروازه ها هستند که بینندگان را برای دسترسی به خدمات سازمانی از طریق اینترنت قادر می سازد. پورتال انواع خدمات را برای ارائه به بینندگان در یک پنجره فراهم می کند (Al-Mudimigh, Ullah & Alsubaie, 2011). این پورتال ها پشتیبان انجام معاملات بانکی از طریق اینترنت می باشند. نمونه هایی از معاملات شامل درخواست تعادل، تاریخ تراکنش، حساب جاری، صورتحساب های آنلاین و درخواست آنلاین وام می باشد (Kim & Prabhakar, 2004). وب سایت های بانک ها فقط اطلاعاتی را روی صفحات خود قرار می دهند بدون آن که تراکنش آنلاینی هم چون پورتال های سلف سرویس انجام دهند (Pakkarainen, Pakkarainen, Karjaluoto & Pahnila, 2004). یکی از ویژگیهای وب سایت های بانکی این است که نرم افزار اختصاصی برای دسترسی به خدمات بانکی در اینترنت در آن ها استفاده نشده است. خدمات بانکی می تواند با شبکه های عمومی اینترنت و یا شبکه های مجازی اختصاصی قابل دسترسی باشد. در حالی که مشتری می تواند از طریق اکسترانت نیز به حساب کاربری خود در بانک داشته باشد (Liao, Shao, Wang & Chen, 1999).
انتظار می رود اینترنت تاثیر مثبت و مهمی در جلب اعتماد مشتریان در زمینه کیفیت خدمات در بخش بانکی داشته باشد (Wang & Wang, 2006). علی رغم اهمیت بانکداری الکترونیکی در خیلی از موسسات مالی، مطالعات محدودی بر پذیرش مشتریان و رضایت آن ها تمرکز داشته است (Musiime & Ramadhan, 2011). در جهان عرب و به ویژه در عربستان از پورتال های سلف سرویس بر مبنای خدمات بانکداری الکترونیکی استفاده می کنند (Al-Ghatani, Hubona & Wang, 2007; Al-Somali, Gholami & Clegg 2009; AlSajjan & Dennis, 2010; Al-Mudimigh, Ullah & Alsubaie, 2011).
با توجه به اهمیت پورتال، هدف پژوهش ما مشخص کردن شکل هایی از پورتال ها است که می توانند بر پذیرش مشتری از کیفیت خدمات بانکی اثرگذار باشند. با ارائه یک چارچوب جدید برای استقرار پورتال، می توانیم خلا موجود در این زمینه را رفع کنیم. طراحی سایت تحت تئوری ها تحقیق در مورد سیستم های مدیریت اطلاعات و بازاریابی خدمات، یکسری پیشنهادات را ارائه می دهد که به سوال زیر پاسخ داده می شود:
کدام قابلیت از پورتال های مبتنی بر وب بر پذیرش مشتریان بانکی از کیفیت خدمات و رضایت آن ها تاثیر می گذارد؟
بخش بعدی این مقاله مدل مفهومی ما را ارائه می دهد. این مدل یک شبکه منطبق با قانون را ایجاد می کند که قابلیت های موجود در آن بر پذیرش مشتری از کیفیت خدمات آنلاین رضایت مشتری تاثیر می گذارد. این مدل بر اساس جمع بندی مطالعات موجود در زمینه سیستم های اطلاعاتی و بازاریابی خدمات، ساخته شده است. زیر بخش های بخش مفاهیم این مدل و مفروضات را برای تحقیقات و عملیات آینده مورد بحث قرار می دهد.