پیشرفتهای تکنولوژیکی در قرن بیست و یکم، که به صورت عصر اطلاعات شناخته شده است، در رشته هایی همانند آموزش، ارتباطات و مدیریت بازرگانی موثر بوده اند. در نتیجه، رشته های شغلی زیادی سعی دارند، کیفیت خدمات و رضایت مشتری خود را از طریق استفاده از توسعه ی سریع فناوری، بهبود بخشند.
فناوری های اطلاعات و ارتباطات (ICTs)، در حال حاضر به عنوان یک عبارت سایبان برای فناوری بکار میرود، که به کل انواع ابزارهای سمعی، بصری، چاپی و تکنولوژیکی کتبی اشاره دارد که جریان اطلاعاتی و فکری سریع را ارائه میدهد.
توسعه ی سریع ICT بر حرفه ی مشاوره ی روانشناسی اثر داشته است. کاربردهای مشاوره ی روانشناسی مبتنی بر کامپیوتر، با توسعه ی ICT افزایش یافت. به علاوه، همانطور که استفاده از اینترنت همه جانبه شده است، کاربردهای مشاوره ی مبتنی بر اینترنت جدید از طریق ایمیل، صفحات وب، آگاهی نامه های الکترونیکی، نشر آنلاین، ویدئو کنفرانس و چت رومها ظاهر شد. عبارات مشاوره الکترونیک، مشاوره سایبری، مشاوره آنلاین و مشاوره اینترنتی، به طور تبادل پذیری برای توصیف کاربردهای مشاوره ی مبتنی بر اینترنت، بکار میروند. برد ناسیونال برای مشاورین گواهی شده (NBCC) از عبارت مشاوره ی سایبری استفاده میکند و آن را به صورت زیر تعریف میکند : “مشاور و درمانجو، در فاصله ی دور و در محیطهای مجزا قرار دارند و از طریق اینترنت با استفاده از دستگاه های الکترونیکی ارتباط برقرار میکنند”.
به خاطر توسعه ی وسیع آن، ICT در آموزش پیش از خدمت مشاورین شامل شده است. مشاوره ی اعتبارگذاری مشاوره و برنامه های آموزشی مرتبط (CACREP) ضرورت کسب قابلیتهای مربوط به CACREP را متذکر شد، اعم از:
… “استفاده از ICT در کاربردهای مشاوره ی شغلی؛ ارائه درس از طریق کامپیوتر یا استفاده از تجهیزات کامپیوتری؛ استفاده از کامپیوترها به عنوان منبع کمک به دانش آموزان، خانواده ها و معلمان در رشته های دانشگاهی، شغلها و موضوعات شخصی/ اجتماعی.
نقشی که فناوری در آینده ی مشاوره ی مدرسه ای ایفا میکرد، اولین بار در دهه ی 1980 پیش بینی شد.در دهه ی 1990، مشاورین مدارس برای بررسی کامپیوترها و فناوریهای مربوطه به عنوان همکاران خود، برانگیخته شدند. به علاوه، این مساله مورد تاکید قرار گرفت که فناوری، کیفیت خدمات را ارتقا خواهد داد. پس از سال 2000، عنوان شد مشاورین مدرسه باید به بخشی از انقلاب تکنولوژیکی تبدیل شوند.
ون هورن و مایریک (2001) بیان کردند، در قلمروی سرویسهای مشاوره ی مدرسه ای، فناوری های کامپیوتری میتوانند برای کسب و اشتراک گذاری اطلاعات در موسسات آموزشی راه دور برای دانشگاه ها و شغلهای تحقیقاتی، برای اجرای مداخلات مشاوره ای، برای شکل دهی شبکه ها و دریافت آموزش و نظارت، بکار روند. سابلا (2003) آشکار کرد چطور مشاورین مدرسه میتوانند از فناوری با ایجاد چهار حوزه ی اصلی زیر بهره ببرند:
- اطلاعات/ منابع (استفاده از وب به عنوان کتابخانه ی اطلاعات واژه ها، گرافیک، ویدئوها و یک محیط سه بعدی)؛
- ارتباطات/ همکاری (استفاده از چت رومها، پژوهشنامه های آنلاین، خدمات الکترونیک و ایمیل برای افرادی که با هم ملاقات دارند، اطلاعات مبادله میکنند و تصمیمات مشترک میگیرند)؛
- تعاملی/ بارآوری (ارسال اطلاعات به کامپیوترها با استفاده از نرم افزار و برنامه های مبتنی بر کامپیوتر و استفاده از کامپیوترها برای پردازش داده)؛
- ارائه ی سرویسهای مشاوره در فضای سایبری یا آنلاین به طور تعاملی.
آثار نشان داده اند مشاوره به توسعه از طریق استفاده از ICT خود ادامه میدهد، که مفهوم سرویسهای مشاوره ی مدرن باید مورد حمایت قرار گیرد، که فناوری میتواند حجم کارهای مشاورین را در مدارسی کنترل پذیرتر سازد که در آنها نسبت های مشاور مدرسه/ دانش آموز بالاست و ICT به صورت حتمی در کاربردهای مشاوره مدرسه پذیرفته شده است. با این وجود، اختلافات در یافته های تحقیقاتی در استفاده از ICT در مشاوره ی مدرسه، وجود دارد.
از سوی دیگر، نشان داده شده است، فناوری های کامپیوتری به قدر کافی در توسعه ی مشاوره ی مدرسه ای استفاده نمیشوند. چندین مطالعه دریافته اند مشاورین مدرسه باور ندارند استفاده از ICT ،کیفیت خدمات را ارتقا خواهد داد، که کامپیوترها باید نقش مهمی را در سرویسهای مشاوره ی مدرسه ایفا نمایند، یا کامپیوترها در مدارس قابل کاربرد هستند. از سوی دیگر، تحقیقات نشان داده اند برنامه ی مشاوره رشد جامع، به ویژه در برنامه ی درسی راهنما، برنامه ی آموزشی و ابعاد پشتیبانی سیستم بکار میروند؛ با این وجود، کل ابعاد برنامه ی مشاوره ی مدارس (از جمله برنامه ی آموزشی راهنما، برنامه ریزی دانشجوی انفرادی، سرویس پاسخگو و پشتیبانی سیستم) به طور مثبتی تحت تاثیر استفاده از فناوری قرار دارند. در چارچوب برنامه ی مشاوره ی مدارس، فناوری میتواند برای برقراری ارتباط از طریق دستیابی منابع حرفه ای ایمیل و دریافت برنامه و حمایت از برنامه ریزی، بکار رود. در “مطالعه فناوری، مشاورین مدارس باید چه کاری انجام دهند؟”، سابلا (2005) دریافت مشاورین از ایمیل و وب سایتها برای ارتباطات استفاده نموده اند. به طور مشابه، یک مطالعه نشان داد در برنامه های مشاوره، اینترنت و ایمیل، دومین و سومین منابع فناوری هستند که پس از ورد از همه بیشتر مورد استفاده قرار گرفته اند. به علاوه، یک مطالعه ی مجزا کشف کرد استفاده از ICT بهره وری مشاورین مدارس را افزایش داد. در یک مطالعه ی راهنما از یک برنامه ی کاربردی مشاوره ی آنلاین، شرکت کنندگان (دانش آموزان و مشاورین مدرسه) گرایش زیادی به این برنامه ی کاربردی نشان دادند و از آن با اشتیاق استقبال کردند. تحقیقات همچنین نشان داده اند مشاورین مدرسه از کامپیوترها و اینترنت برای دانش آموز و گروه های معلم/ مدیر استفاده میکنند. به علاوه،یک مطالعه دریافت مشاورین مدرسه عموما در مورد اجرای سرویسهای مشاوره ی مدرسه از طریق اینترنت، دارای نگرشهای مثبت هستند.
تاکنون، هیچ گونه داده ای پیرامون استفاده از ICT در سرویسهای مشاوره مدرسه در قبرس شمالی جمع آوری نشده است. با این حال، در سال 2012، انجمن مشاوره ترک قبرس و اتحادیه معلمین آموزش متوسطه ترک قبرس، مسائلی را پیرامون همکاری با کارکنان مدرسه ی دیگر، کمبود فضای فیزیکی (مثلا تعداد ناکافی دفاتر و تجهیزات ناکافی برای حفظ اسناد)، کمبود در نوآوری های ذیل در این حوزه، ابزارها و منابع محدود و محدودیتها در همکاری با همکاران، گزارش دادند. به علاوه، مشاورین مدرسه به خاطر وظایف محول شده، تحت محدودیتهای زمانی قرار دارند که خارج از حیطه ی کاری شان قرار دارد. این کمبود قابل توجهی است که هیچ گونه مطالعه ای پیرامون استفاده از ICT بین اعضای یک حرفه وجود ندارد که با مسائل فوق در تنش باشد. استفاده از ICT در سرویسهای مشاوره ی مدرسه میتواند برای غلبه بر مسائل فوق الذکر توصیه شود و کیفیت خدمات را بالا ببرد. با وجود یافته های ترکیبی در این آثار، انتظار می رود حرکت رو به جلوی سریع ICT بر سرویسهای مشاوره ی مدرسه در قبرس شمالی اثر گذار باشد یا از قبل اثرگذاری آن شروع شده باشد. یک زیرساخت کامپیوتری در مدارس و دانش و مهارتهای ICT مشاورین مدارس، پیش شرط های لازم برای چنین کاربرد فناوری محسوب میشوند. نگرشهای مشاورین مدرسه، در برنامه ریزی زیرساخت ICT و پروژه های خدمتی ضروری هستند. از اینرو، مطالعه ی کنونی به منظور جمع آوری و تحلیل نگرشهای مشاورین مدرسه در قبرس شمالی پیرامون استفاده از ICT در سرویسهای مشاوره در مدارس بودند.
سوالات تحقیقاتی زیر مورد بررسی قرار می گیرند:
- نگرشهای کلی مشاورین مدرسه پیرامون استفاده از ICT در رابطه با سرویسهای مشاوره چیست؟
- آیا تفاوتهای عمده ای در نگرشهای کلی مشاورین مدرسه طبق مسائل ذیل وجود دارد: جنس، سن، میزان تحصیلات (لیسانس، فوق لیسانس، دکترا)، حق تصدی، سطح رتبه/نوع مدرسه یا تعداد دانش آموزانی که آنها خدمت رسانی میکنند؟