در سراسر جهان، علاقه به بهره وری سودمند از فرودگاه، بطور فزاینده رو به افزایش میباشد و این اهمیت مطالعه و تحقیقات علمی در خصوص ارتباط کیفیت خدمات و برخی تدابیر کارآمد فرودگاه را روشن می سازد. در واقع، فرودگاهها واحدهای تجاری هستند که بر اساس ارائه خدمات بنا نهاده شده اند. بروشنی میتوان درک نمود ارزیابی مشتریان از کیفیت تسهیلات و خدمات برای مدیران از اهمیت بسزایی برخوردار است(کوریا و همکاران، 2008).
اگر چه بطور کلی فرودگاه ها از یک موقعیت انحصاری سود می برند، اما پذیرش خدمات فرودگاهی از سوی مسافران میتواند به عنوان یک شاخص مربوط به کیفیت و جذابیت شهر، مطرح باشد بویژه برای افرادی که قصد ترک شهر و سکونت در شهر دیگری را دارند، چه بسا این موضوع به ماندن آنها کمک کند. شایان ذکر است فرودگاه ها به عنوان تسهیلات اساسی شهری مطرح می باشد (کاوس و گوسلینگ، 1999). علاوه بر این، شاخص های کیفیت در ارتباط با هزینه های خطوط هوایی بوده و مبحث هزینه از عوامل مهم در انتخاب خطوط و مسافرتهای هوایی میباشد(آدلِر و بِرچمان، 2001؛ آدلر و گولانی، 2001).
همانگونه که ذکر شد، کیفیت خدمات در یک فرودگاه، مورد مطالعه تحقیقات اخیر میباشد. بهرحال، چنین تلاشهایی بیشتر در ارتباط با تدابیر کیفی و تا حدودی در رابطه با راندمان سودمندی و رضایت مندی از کارهای رفاهی در فرودگاه میباشد. در مقاله حاضر، روش پیشنهادی توسط فار و همکاران(1995) در خصوص استفاده از آنالیز توسعه داده های غیر پارامتری(DEA) بررسی میگردد. تمرکز ما بر جنبه کیفیت استوار میباشد.
با تمام دانش خود، ما تلاش نخست را برای پر نمودن شکاف در ادبیات و نوشتجات در خصوص تدابیر کارآمد در صنعت فرودگاهی بکار می بندیم. تحقیق ما عوامل کلیدی و دلایل رو به نزول رفتن بهره وری فرودگاه های ایتالیایی را نشان میدهد. بویژه، ناکافی بودن بهبود و توسعه تکنولوژی و نیز ناکافی بودن خدمات.
این مقاله بر اساس موارد زیر بنا نهاده شده است:
بخش بعدی یک مرور خلاصه از ادبیات بهره وری فرودگاهی و آنالیز کیفیت خواهد داشت. در بخش 3، همچنین نصب و تنظیم داده ها و نیز متغیرهای بکار گماشته شده در آنالیز، ارائه میگردد. بخش 4 درباره موضوعات اساسی در مبحث تدابیر کیفی می باشد، و تحلیل پیشنهادی مالمکوئیست را بیان میکند که در رابطه با مولفه تغییر کیفی است. بخش 5 نتایج مطالعه را بازنگری کرده و بخش 6 در خصوص نتیجه گیری است و نیز برخی بحث ها درباره یافته های ما.