اجتماعی شدن فرایندی است که از طریق آن کودکان رفتار، مهارتها، انگیزه ها، ارزشها، اعتقادات و معیارهایی را که مطلوب و مناسب و مشخصه فرهنگشان است می آموزند. منابع اجتماعی شدن، افراد و نهادهایی اند که در این فرایند شرکت می کنند و مانند والدین، خواهران و برادران، تلویزیون و سایر رسانه های گروهی. هر چند که همه این عوامل به اشکال گوناگون در کودک تاثیر می گذارند. به طور معمول خانواده مهمترین بخش از محیط کودک است. به همین دلیل خانواده مهمترین و قویترین عالم
اجتماعی کردن کودکان تلقی می شود که در شکل دادن به شخصیت، خصوصیات و انگیزه ها نقش کلیدی دارد، رفتار اجتماعی را هدایت می کند و ارزشها، اعتقادات و هنجارهای فرهنگ را منتقل می سازد.
شیوه های والدین و روشهای انضباطی آنان بی تردید تحت تاثیر خصوصیات شخصیتی و سیستم اعتقادی آنان است. والدین سالم و بالغ در مقایسه والدین نابالغ و ناسالم معمولاً با حساسیت و مهربانی بیشتری به نیازها و اشارات کودکان توجه می کنند و این نوع فرزند پروری امنیت عاطفی، استقلال، توانش اجتماعی و موفقیت هوشی را تشویق می کند.
کودکان، خانواده را تحت تاثیر قرار می دهند و از طرف دیگر تحت تاثیر خانواده قرار می گیرند. در اولین سالهای زندگی تجارب کودک از جهان خارج تقریباً به طور کامل از طریق خانواده صورت می پذیرد. در خانواده است که کودک ابتدا درباره بیرونی، روابط با دیگران و زندگی اجتماعی نکاتی را می آموزد. بنابراین نحوه عملکرد خانواده دارای آثار عمیق روی رشد کودک خواهد بود. تجسم پدری معتاد در خانواده ها با ویژگیهایی این چنین عواقب بسیاری را به دنبال خواهد داشت. فرزندان این قبیل خانواده ها دوگانگی و عدم ثبات شخصیتی پدر را به کرات تجربه می کنند، مهر و عطوفت در مقابل بی توجهی و خشم، نوازشگری و حمایت در مقابل خشونت و درنده خویی و …
از طرفی بر اساس گزارشی که در سمینار سراسری مبارزه با مواد مخدر در سال 1361 ارائه شد تعداد معتادان کشور حدود یک میلیون نفر برآورد می شد. این رم که چیزی حدود یک چهلم جمعیت ایران را در بر می گرفت. به مرور زمان با افزایش تعداد معتادین، توسط سن اعتیاد نیز کاهش پیدا کرده و جوانان 25 تا 35 ساله را درگیر نمود. چنانچه نقطه خود را بر فرزندان معتادان معطوف کنیم و به موضوع الگوبرداری بپردازیم، انتقال الگوهای خانوادگی به فرزندان، مسئله ای جدی و قابل تعمق است که بر اهمیت مسئله می افزاید.
در مواردی که اعتیاد اعضای خانواده و خصوصاً والدین شدید است و همراه با فقر مادی و فرهنگی است عوارض ناخوشایندی به خانواده تحمیل می شود این عوارض دامنه مختلفی از قرار گرفتن در معرض اعتیاد، قاچاق و خرید و فروش مواد مخدر تا سوء استفاده های جسمی و جنسی از کودکان را دارد. در چنین شرایطی اقدامات پیشگیرانه در راستای آموزش و حمایت از فرزندان خانواده ضروری است.
با توجه به سیاستهای ستاد مبارزه با مواد مخدر که شامل مبارزه در بعد عرضه و تقاضای مواد مخدر است و اجرای برنامه هایی به منظور کاهش تقاضای مواد مخدر توجه به فرزندان خانواده های معتاد از اولویت برنامه ها است. گروه های در معرض خطری که در صورت عدم توجه و مراقبت به گروه معتادان و بزهکاران افزوده خواهند شد. (خادمی، 1379)