این اثر ممکن است به طور ویژه ای در نواحی گرمسیری وخیم باشد که بیشتر کشورهای در حال توسعه ی در این منطقه واقع شده اند و جایی که به میزان 90% شهرسازی دهه های آینده پیش بینی شده است که در آنجا روی دهد. شهرهای گرمسیری به ویژه پیامدهای جدید شهرسازی را تجربه خواهند کرد، با تاثیرات جزیره ای گرمای شهری تسریع شده، تغییرات در خرد اقلیم و ناراحتی گرمایی، به خاطر موقعیتشان در در نواحی گرم روی داده است.این اتفاق از طریق رشد سریع در بسیاری از شهرهای گرمسیری تشدید شده است با مقیاس بزرگ تبدیلات نواحی باز و فضاهای سبزی که بتن شده اند و پوشش زمینی ساخته شده است.این پیامدها می تواند طیف گسترده ای داشته باشد،من جمله احتمال مضاعف گرمازدگی و اختلالات سلامتی و توزیع تغییر یافته ی رخدادهای بارشی.
موقعیت های گرمسیری شهری همچنین با چالش های آلودگی هوا مواجه می شوند. همانطور که سطوح صنعتی شدن در این شهرها افزایش می یابد، همراه با تراکم های بالای حرکت وسایل نقلیه موتوری، رویارویی ساکنین شهری با آلاینده های هوا پیش بینی می شود به طور نمایی افزایش یابد.
بسیاری از شهرهای آسیای جنوبی در حال حاضر با مشکلات آلودگی جوی به خاطر ترافیک وسایل نقلیه ، با سطح بالای غیر قابل قبول مواد معلق ذره ای دست و پنجه نرم میکنند.این آلاینده های هوا می تواند سبب مشکلات جدید تنفسی و سلامتی برای ساکنین شهرها شود، بویژه بر روی بخش های آسیب پذیر جامعه مثل کودکان اثر دارد.
مکانیسم هایی برای کاهش این چالش های تغییرات خرد اقلیمی شهری و آلودگی هوا ، گرچه در زمان نیاز زیاد هستند، به خوبی در اکثر کشورهای در حال توسعه گرمسیر توسعه نیافته اند.درحالیکه بیشتر این بحث بر روی تاکید بر نیاز به از کر انداختن تکنولوژی های قدیمی و ارتقاء حمل و نقل عمومی ، نقش بالقوه ی پوشش گیاهی شهری در باقی مانده است، اما چنین تسکین هایی به طور عمده از سوی برنامه ریزان شهری نادیه گرفته شده است.اغلب تحقیقات در کشورهای توسعه یافته هم به این نتیجه رسیده اند، گرچه مسائل نگهداری خرد اقلیم و کنترل آلودگی هوا مهم هستند وگرنه حتی افزایش این حالت، در توسعه ی سریع شهرها در کشورهای در حال توسعه روی می دهد.
درختان در شهرها می توانند سطوح آلودگی هوا را به شدت کاهش دهند، از طریق از بین بردن گازهای آلاینده مانند SO2 , NOx , CO و O3 از طریق روزنه ی برگ و از طریق رسوب خشک مواد ذره ای معلق بر روی سطوح برگ. پوشش گیاهی شهری می تواند همچنین در کاهش تاثیر جزیره گرمایی دخیل باشد و درختان دارای نقش آشکاری برای ایفا کردن در بهبود خرد اقلیم هستند. درختان در شهرها می توانند در کاهش آلودگی هوا از طریق کاهش نیاز به تهویه ی هوا دخیل باشند که منجر به کاهش همراه آلودگی هوای تولید شده در اثر سوخت فسیلی می شود.
این مطالعه اثر درختان خیابانی را بر کاهش دماهای زمانی و سطوح آلودگی در شهر هندی جنوبی بنگلور بررسی می کند که به خاطر صنایع فشرده ی تکنولوژیکی اش به عنوان دومین شهر به لحاظ سرعت رشد در هند شناخته شده است، با جمعیتی بالغ بر 9.5 میلیون نفر با توجه به کمبود اطلاعات در زمینه ی فواید محیطی درختان در شهرهای درحال توسعه ی گرمسیری مانند بنگلور ، چنین مطالعات تشریحی در ارائه ی نگرش های احتمالی اهمیت دارد که می تواند بعد مبنایی را برای عمق، تحقیقات دراز مدت و نظارت ارائه نماید.