دلیل کار بر روی این موضوع و تحلیل و بررسی جنبه های آن از این امر نشات می گیرد که هنوز هم در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران هیچ گونه وحدت نظر و توافقی در مورد جنبه کیفری یا مدنی دیه وجود ندارد و این مطلب نه تنها در سطح حقوقی بلکه در سطح رویه قضایی و دادگاهها نمود عملی و عینی دارد . اگر نگاهی به سابقه دیه و پیدایش آن بیندازیم متوجه می شویم که این تاسیس حقوقی در جهت جبران خسارت وارده به مجنی علیه و یا اولیای وی بوده است و در واقع ما به ازاء خون ریخته شده مقتول است و بیشتر جنبه خصوصی داشت ولی با تشکیل حکومتها این وضعیت از دیه گرفته شد و سعی شد تا رنگی از مجازات هم به این تاسیس حقوقی داده شود بدین ترتیب مشخص شد که دیه در واقع ماهیت ترکیبی و دو وجهی دارد یعنی از یک سو جانی باید آن را جهت جبران خون ریخته شده مقتول یا مجنی علیه پرداخت کند و از سوی دیگر کیفر است که بر جانی وضع شده و در مورد او باید به اجرا گذاشته شود . این مطلب موضوعی است که حقوق جزای جمهوری اسلامی ایران آن را مورد قبول قرار داده است . از طرفی حقوق کنونی ایران با استفاده از فقه پویای اسلامی به این موضوع رسیده است که جانی نسبت به ضررو زیان مازاد بر دیه که بر مجنی علیه وارد شده است مسئولیت دارد و باید آن را جبران کند و در نظر گرفت که عدم پذیرش خسارات و ضرر و زیان مازاد بر دیه نشان دهنده عدم توجه به واقعیات جامعه و برقراری عدالت است و در نهایت این نکته را به اثبات رساند که مقادیر تعیین شده عیون ششگانه دیات می تواند در جهت جبران ضررو زیان وارد به مجنی علیه به صورت پول رایج هر کشور اسلامی درآید تا بدین ترتیب تطبیق احکام دین با مقتضیات زمان و مکان محقق شود .
مفهوم دیه (جبران خسارت) در حقوق جزایی
چکیده
کلیات
بیان موضوع و انگیزه انتخاب آن
حقوق علم زندگی اجتماعی انسانی است. در قرون اخیر افراد در تلاش بودهاند تا با ایجاد ضوابط و مقررات در زندگی اجتماعی و گروهی خود در قالب قرارداد اجتماعی به این رویه نظم و سامان بخشند. در این میان عناصری از گذشتههای دور و ورود آنها به زندگی مدرن امروزی باعث ایجاد تحولات و نگاههای جدیدی در عرصه مسائل حقوقی و اجتماعی شده است. دیه (خونبها) نیز یکی از همین موضوعات است. بررسی و دقت در سابقهی اقوام و تمدنهای بشری گوناگون نشاندهندهی این مطلب است که پرداخت غرامت از سوی جانی به عنوان مجازات یا جبران خسارت دارای سابقهای طولانی و دراز به قدمت عمر بشر است. این روند کمکم با گذشت زمان و ورود عناصر و اجزای تازه وارد مرحلهای جدید شد. در دین اسلام که دین رسمی حکومت جمهوری اسلامی ایران است این نهاد با صراحت و تاکید مورد قبول قرار گرفت و این نشان میدهد که دیه از احکام امضایی اسلام است که در واقع در راستای ایجاد صلح و صفا در میان خانوادهها و قبایل عرب که از نظر مسائل اجتماعی در سطح بسیار پایین قرار داشتند به وجود آمد و توسط اسلام تایید شد. این اختلافات به حدی شدید بود که موجب بروز جنگ در میان قبایل عرب میشد و گاه تا سالیان دراز ادامه مییافت. به همین دلیل میبینیم که واژه «ثار» (خونخواهی) واژهای مقدس و قابل احترام نزد اعراب جاهلیت بوده است. دیه اساساً برای همه اشخاص یکسان نبوده است و برحسب شان و مقام و منزلت مقتول متفاوت بوده است. با ظهور اسلام در جزیرهالعرب و گسترش نفوذ اسلام در این منطقه و مناطق اطراف مفاهیم و اعتقادات و مبانی حقوق اسلام کمکم در جوامع اطراف گسترش و رشد و اشاعه یافت و آنها یگانه راه سعادت خود را در اجرای احکام دین اسلام میدیدند.
سوالات
- دیه چیست؟
- سابقه دیه در جهان چگونه است؟
- دیه در دین اسلام و حقوق اسلامی چه جایگاهی دارد؟
- آیا دیه در حقوق اسلام یک حکم تاسیسی است؟
- مقادیر دیه چیست؟
- آیا انواع دیات هم امروزه دارای کاربرد است؟
- حقوق ایران چه نگاهی به این تاسیس اسلام دارد؟
- عملکرد قضایی حقوق جزای ایران نسبت به این تاسیس اسلامی چگونه است؟
- آیا میتواند جنبه دوگانه داشته باشد؟
- آیا دیه صرفاً یک تاسیس یک بعدی است؟
- آیا جانی نسبت به ضرر و زیان مازاد بر دیه مسئولیت دارد؟
فرضیات
در این مورد با توجه به اینکه دیه در سیر تاریخ و پیدایش خود دارای کاربردهای دوگانه خسارت و مجازات بوده است و از آنجایی که حیطه بحث ما حقوق ایران است این فرضیات مطرح است:
- دیه دارای ماهیت حقوقی است.
- دیه در حقوق ایران یک مجازات است.
- دیه برای جانی یک وجهه کیفری دارد.
- دیه می تواند جنبه دوگانه داشته باشد.
- جانی نسبت به ضرر و زیان مازاد بر دیه مسئولیت دارد.
- مقادیر دیه امروزه قابل تبدیل و تقدیم به پول است.
- اسلام در جهت راحتی پیروان خود و سایرین قابلیت تبدیل دیه به پول رایج را پیشبینی کرده است.
سابقهی پژوهش
در این خصوص باید گفت در این پژوهش علمی بر خلاف سایرین سعی شد تا این تاسیس حقوقی بیشتر از دیدگاه حقوقی و عملی مورد مطالعه قرار گیرد و جنبه های گوناگون عارض بر آن مانند خسارات اضافه وارد بر مجنی علیه که در کمتر اثری به آن پرداخته شده است مورد دقت و کنکاش قرار گیرد تا بتوانید راه حل عملی برای مشکلات موجود در این زمینه ارائه دهد.
روش تحقیق
در این تحقیق به روش کتابخانه ای از نظرات تمام حقوقدانان و فقها بخصوص فقهای امامیه استفاده میشود و تلاش فراوان شده است با مطالعه نظرات و دیدگاههای متنوع آنان و استدلال و دیدگاههای حقوقی نویسنده پایاننامه در این قضیه مطالب به نحو صریح و واضح و حقوقی بیان شود و از آنجایی که در این میان حقوق جزایی ایران مبنای کار واقع شده است تلاش گردید تا با استفاده از نظرات و آراء قضایی و حقوقی و دیوان عالی کشور در زمینه کاربردی هم این تاسیس حقوقی مورد دقت و کنکاش قرار گیرد تا عمق آن بیشتر برای خواننده مشخص شود.
محدودیتها
در این حیطه با وجود همکاری خوب بخش اداری دانشگاه کارها به خوبی پیشرفت داشت و نویسنده پایاننامه تلاش فراوان کرد تا با استفاده از سایر راههای ممکن به منابع و مآخذ دسترسی کامل داشته باشد و بتواند اثر علمی به یادماندنی تقدیم آیندگان کند.
عبارات اختصاری
- ق.ر.م.ا – قانون راجع به مجازات اسلامی 1361
- ق.م.ا – قانون مجازات اسلامی 1370 و 1375
- ق.م.م – قانون مسئولیت مدنی 1339
- ق.ا.ج.ا.ا – قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
- هـ .ع.د.ک – هیات عمومی دیوانعالی کشور
- ق.م – قانون مدنی
- ق.م.ع 1304 – قانون مجازات عمومی 1304
- ق.م.ع 1352 – قانون مجازات عمومی 1352
- هـ .ش – هجری شمسی
- هـ .ق – هجری قمری
- م – میلادی
- ق.ا.م – قانون اساسی مشروطه 1276 هـ .ش
- ق.ا.د.ک.د.ع.ا – قانون آئین دادرسی کیفری دادگاههای عمومی و انقلاب 1378
- ق.آ.د.ک – قانون آئین دادرسی کیفری 1290
تعریف دیه
برای درک و شناخت دقیق مفهوم دیه ابتدا آن را از نظر لغوی و سپس از نظر اصطلاحی مورد مطالعه و تعریف قرار می دهیم .
مبحث اول: معنای لغوی
در ابتدا معنای لغوی دیه را مورد بررسی قرار می دهیم.
دیه از ریشه «ودی» به معنی راندن و ردکردن است که حرف «واو» از اول کلمه حذف شده است و حرف «ها» در آخر کلمه جای گرفته است. دیه را عقل هم معنی کردهاند زیرا از معانی عقل، منع است و نهی و دیه مانع جرات بر ارتکاب جنایت میگردد. مراد از دیه شرعاً «ودی» میباشد. ودی معانی گوناگون دارد مانند جاری شدن چیزی و نابودی و هلاکت ولی هرگاه به صورت دیه استعمال شود معنای خونبها را میدهد. در فارسی هم همین کلمه اخیر بجای کلمهی دیه استفاده میشود. در این باره عدهای عقیده دارند که دیه به کسر، حق کشته شدهها به جای داد. جمع دیه هم دیات است. محققی در این زمینه میگوید:
«دیه کسر دال به معنای حق قتل است و جمع آن دیات است که در اصل ودی مثل وعده بوده است که «واو» آن حذف و «هاء» به جای آن قرار داده شده است»[1].
از آنجایی که قتل و جنایت غالباً توام با جاری شدن خون و خونریزی بوده است و خونریزی هم منجر به هلاکت و مرگ میگردد بنابراین معنای دیه با معنای ریشهی آن «ودی» متناسب است. نظیر همین مفهوم را دیگر فقها مانند جوهری در صحاحاللغه آوردهاند.
در فرهنگهای لغت فارسی نیز تعاریف و مضامین مشابهی از دیه شده است مثلاً دیه مالی است که بدل نفس مقتول به ولی او داده میشود و از باب تسمیه به مصدر است و گاه گفته میشود به بدل اعضاء مثل دست یا پا و آن را ارش میگویند البته ارش به بدل نفس هم گفته میشود. به فارسی هم آن را خون بها گویند و عوام آن را پول خون میگویند[2]. در جای دیگری در تعریف دیه آمده است:
«مالی که قاتل یا خانوادهی او به مقتول میپردازند، خونبها»[3].
همانطور که گفته شد در زبان عربی کلمه عقل به جای دیه به کار رفته است ولی اشاره کردیم که عقل به معنای منع و نهی است. در توجیه استفاده از این تاسیس به جای دیه گفته شده است چون هنگام تحویل شتران به اولیای دم زانوی آنها را میبستند یا بدین جهت که پرداخت دیه موجب بستن دهان اولیای دم و منع آنان از سرزنش است یا به این دلیل که پرداخت دیه مانع انتقامجویی و خونخواهی عشیره مقتول است به آن عُقل گفته میشود.
مبحث دوم: معنای اصطلاحی
معنای اصطلاحی کلمات به نحوی با معنای لغوی آنها تناسب دارد و اصولاً فقها و حقوقدانان و دانشمندان هر علمی با توجه به موارد استعمال کلمات در معنای لغوی آنها سعی و کوشش دارند تا یک تعریف و مفهوم صحیح و کامل و کاربردی از این کلمات و واژهها و عناوین ارائه دهند. معنای اصطلاحی دیه نیز در این رهگذر با معنای لغوی آن بسیار نزدیک و متجانس است و برای همین مفاهیمی که حقوقدانان و فقها از این کلمه ارائه کردهاند مشابه یکدیگر است که ما نیز در این میان کوشش داریم به آنها اشاره داشته باشیم تا خوانندگان عزیز از نظریات آنها در این مورد اطلاع یابند.
مفهوم حقوقی
بعد از تصویب ق.م.ا. که از فقه امامیه گرفته شده است حقوقدانان هم با توجه به تعاریف و نظرات فقها به تعریف و تبیین مفهوم دیه پرداختند و کوشش کردند تا یک مفهوم حقوقی و کاربردی به جامعه عرضه کنند.
سابقه پیدایش دیه
در نظام پدرسالاری که اقتدار حاکم از اراده رئیس خانواده سرچشمه میگرفت و حفظ نظام و حمایت خانواده به قدرت فردی تکیه داشت حق مجازات از آن رئیس خانواده بود. قدرت رئیس خانواده بسیار گسترده و وسیع بود و در اجرای کیفر جز ترس از خداوند و ندای درون مرزی برای آن وجود نداشت. مجازاتهای بدنی و به ویژه طرد خطاکاران ابزارهای مطمئن برای بازگشت نظم و آرامش در خانواده تلقی میشد. حل و فصل مشکلات و خصومتها به عهده رئیس خانواده بود. در اختلافات میان افراد رئیس خانواده یا پدر به داوری مینشست و در هر مورد به تصمیمگیری میپرداخت و همه افراد خانواده مجبور به اطاعت از نظر او بودند. در خانوادههای بزرگ که چندین نسل را در برمیگرفت آیین دیرینه و نیای مشترک که مظهر همبستگی خونی در میان افراد بود ضامن وحدت و یگانگی خانواده به شمار میرفت. هر یک از افراد با حفظ پیوند خانوادگی به منزلت و قدرت خانواده میافزودند. چنین نظام اجتماعی قرنها در میان قبایل سامی و یونانی و رومی و عرب پابرجا بود. همبستگی قومی و مسئولیت مشترک به هنگام تعدی و تجاوز دشمنان در میان آنها بسیار قوی بود. اگر فردی از یک قبیله به حقوق فردی از قبیله دیگر تجاوز کند کار او تعدی به تمام قبیله به شمار میآمد.
1- این منظور، محمد بن مکرم. لسانالعرب، ج 9. واژهی ودی ص 267
فهرست مطالب
- مقدمه
- الف) بیان موضوع و انگیزه انتخاب آن
- ب) سوالات
- ج) فرضیات
- د) سابقه پژوهش
- ه) روش تحقیق
- و) محدودیتها
- ز ) خلاصه و چکیده
- ح) عبارات اختصاری
بخش اول: دیه (تعاریف و مفاهیم و سابقه پیدایش)
- فصل اول: تعریف دیه
- مبحث اول: معنای لغوی دیه
- مبحث دوم: معنای اصطلاحی دیه
- گفتار اول: مفهوم فقهی دیه
- گفتار دوم: مفهوم حقوقی دیه
- گفتار سوم: مفهوم قانونی دیه
- فصل دوم: سابقه پیدایش دیه
- مبحث اول: سابقه پیدایش دیه در جهان
- مبحث دوم: سابقه پیدایش دیه در اسلام
بخش دوم: حقوق جزای ایران
- فصل اول: قبل از انقلاب اسلامی
- مبحث اول: از آغاز تا انقلاب مشروطه
- مبحث دوم: از انقلاب مشروطه تا پیروزی انقلاب اسلامی
- فصل دوم: بعد از انقلاب اسلامی
- مبحث اول: حاکمیت قانون راجع به مجازات اسلامی 1361
- مبحث دوم: حاکمیت قانون مجازات اسلامی 1370
بخش سوم: پرداخت دیه در حقوق جزایی (جمهوری اسلامی) ایران
- فصل اول: در قانون ایران
- فصل دوم: کاربرد حقوقی دیه
- مبحث اول: مجازات (جنبه کیفری) دیه
- مبحث دوم: جبران خسارت
- مبحث سوم: دیه از نظر سیاست کیفری ایران در حال حاضر
- گفتار اول: قانونگذار
- الف) مجازات مالی
- ب) جبران خسارت
- گفتار دوم: ماهیت ترکیبی (خاص) دیه
- گفتار سوم: انعکاس ماهیت حقوقی دیه در آرای قضایی ایران
- مبحث چهارم: خسارات زاید بر دیه
- فصل سوم: مسئول پرداخت و مهلت پرداخت دیه
- مبحث اول: جانی
- مبحث دوم: ضمان عاقله
- مبحث سوم: دولت (بیتالمال)
- مبحث چهارم: مهلت پرداخت دیه
- مقاله درمورد مفهوم دیه (جبران خسارت) در حقوق جزایی
- پروژه دانشجویی مفهوم دیه (جبران خسارت) در حقوق جزایی
- پایان نامه در مورد مفهوم دیه (جبران خسارت) در حقوق جزایی
- تحقیق درباره مفهوم دیه (جبران خسارت) در حقوق جزایی
- مقاله دانشجویی مفهوم دیه (جبران خسارت) در حقوق جزایی
- مفهوم دیه (جبران خسارت) در حقوق جزایی در قالب پاياننامه
- پروپوزال در مورد مفهوم دیه (جبران خسارت) در حقوق جزایی
- گزارش سمینار در مورد مفهوم دیه (جبران خسارت) در حقوق جزایی
- گزارش کارورزی درباره مفهوم دیه (جبران خسارت) در حقوق جزایی