بروز زلزله های شدید بخصوص در شهرهای بزرگ می تواند آسیب های انسانی گستردهای را به همراه آورد. شکبه حمل و نقل برای نجات جان و مجروحین زلزله را ارائه سریع و خدمات درمانی به آنان ، نقش اساسی دارد. لذا از شبکه حمل و نقل به عنوان شریان حیاتی نامرده میشود. برای کاهش آسیبهای انسانی احتمالی زلزله در هر شهر یا منطقهای نیازمند به ارزیابی عملکرد شبکه حمل و نقل در پاسخگویی به تقاضا، برای سفرهای امدادی بعد از زلزله می باشیم تا بتوایم ضمن کسب آمادگی لازم برای مقابله با بحران، اولویت بندی اجزاء شبکه را از نظر بازسازی تعیین نماییم.
در این سمینار به ارزیابی عملکرد شبکه حمل و نقل برای انجام سفره های امدادی بعد از بروز زلزله با توجه به عرضه و تقاضا پرداخته شده است روش ارائه شده دارای پنج مرحله است.
ابتدا سناریو های مختلف زلزله تعین می گردد. سپس میزان آسیبهای احتمالی شبکه حمل و نقل و وضعیت مراکز امدادی (عرضه) و تعداد مجروحین (تقاضا) شبیه سازی می گردد. برای این کار از نمونه سازی مونت کارلو و LHS و توابع خرابی اجزاء آسیب دیده شبکه بدست می آید در مرحله بعدی توزیع و تخصیص سفرها انجام میشود و سرانجام معیارهای ارزیابی شبکه، مانند زمان سفر برای هر سناریو برآورد می گردد. در این سمینار شبکه های مختلفی مورد تحلیل قرار گرفته است. به کمک این روش می توان ضمن ارزیابی شبکه حمل و نقل بعد از زلزله، به برآوردی از وضعیت بحران بعد از زلزله دست یافت. همچنین مسیرها را اولیت بندی نموده و برای توسعه یا ایجاد دست یافت. همچنین مسیرها را اولیت بندی نوده و برای توسعه یا ایجاد راههای جدید تصمیم گیری کرد. مراکز امدادی موجود را از نظر انجام تقویت اولیت بندی کرده و یا مراکز امدادی جدید را امکان یابی کرد، برای اولیت بندی کرده و یا مراکز امدادی جدید را مکان یابی کرد. برای مدیریت بحران و کنترل ترافیک پیشبینیها لازم انجام داده و تاثیر آنها را در عملکرد اجزاء شبکه حمل و نقل محاسبه کرد. این روش جدای از زلزله می تواند در مورد دیگری که شبکه حمل و نقل اعم ا شهری یا منطقه ای در معرض آسیب و کاهش ظرفیتهای احتمالی قرار می گیرد. مانند بارش باران یا برف سنگین و بروز تصادفات یا بمبارانهای هوایی مورد استفاده قرار گیرد.
مقدمه
زلزله های اخیری که در شهرهای بزرگ دنیا، در کشورهای چون ترکیه (1992)، تایوان، ژاپن (1995)، آمریکا (1994)، مزیک (1990)، ارمنستان (1986) روی داده است، یادآور وضعیت خطرناکی است که در صورت وقوع زلزله در شهرهای بسیار بزرگ می تواند رخ دهد. امروزه با وسعت گرفتن شهرها و افزایش تراکم شهری بخصوص در شهرهای واقع در کشورهای در حال توسعه، این خطر بیشتر خود را نشان می دهد. زیرا بسیاری از این شهرها از شبکه مناسب حمل و نقل شهری برخوردار نیستند و یا در مناطق با زلزله خیزی بالا قرار گرفته اند. بعلاوه اکثریت ساختمانهای مسکونی و خدماتی برمبنای آئین نامه ها ساختمانی مقاوم در برابر زلزله ساخته نشدهاند. بروز زلزله ای با شدت بالا در این ابر شهرها می تواند حجم بالای تلفات انسانی و در عین حال آسیب گسترده امدادی و از بین رفتن شبکه حمل و نقل شهری را در پی داشته باشد. مدیریت بحران، بخصوص در ساعات و روزهای اولیه حادثه، برای کاهش ضایعات انسانی، دارای اهمیت بالایی است. این مسئله در زلزله ارمنستان (1986) بگو نه ای و در زلزله کوبه ژاپن (1995) به صورتی دیگر کاملا دیده شد. برای برنامه ریزی و آمادگی در برابر این وضعیت داشتن برآوردی از شدت تخریب و آسیبها، میزان نیازها و نحوه پاسخگویی مهم می باشد و در این راستا نقش شبکههای حیاتی بویژه حمل و نقل دارای اهمیت زیادی خواهد بود.
در خلال قرن بیستم بیش از 1000 زلزله منجر به تلفات انسانی در دنیا ثبت شده است. در حدود 5/1 تا 2 میلیون نفر در این زلزله ها جان خود را از دست داده اند. (Pomonis et al. 1993) حدود یک سوم از این تلفات در چین بوده است که بزرگترین زلزله ثبت شده در تاریخ در آن رخ داده است. زلزله تانگشان چین در سال 1976 در حدود 000/250 تا 000/750 کشته برجای گذاشت. این زلزله در نیمه های شب و در شهری که یک میلیون نفر از مردم آن در خانه ها غیر مقاوم خود خوابیده بودند، 90% خانه ها مسکونی و 75% ساختمانهای صنعتی تخریب شدند. در زلزله کانزو چین در سال 1920 بیش از 000/180 نفر کشته شدند و اکثر آنان در اثر شکست شیب و لغزش زمین در زیر خاک مدفون گشتند.
آسیبهای غیر مستقیم زلزله هم تلفات بالایی به بار می آورد. نمونه آن آتش سوزی ناشی از زلزله بزرگ کانتو ژاپن در سال 1923 می باشد که باعث تخریب شهرهای توکیو و یوکوهاما گردید. در این زلزله 000/160 نفر کشته شدند. بروز آتش سوزی وسیع بعلت وقوع زلزله در حوالی ظهر بود. در آن زمان در حدود یک میلیون اجاق زغالی در خانه های چوبی برای تهیه غذا روشن بودند و این وضعیت باعث آتش سوزی وسیع گردید.
وضعیت ساختمانها با هم در تلفات انسانی نقش زیادی دارد. در زلزله سال 1992 ارزنجان ترکیه 547 نفر زنده ماندند، بسیاری از آنها به علت اینکه در هنگام وقوع زلزله در مسجد محل خود نماز می خواندند از آسیب مصون ماندند، ساختمان این مسجد تازه ساز و مقاوم در برابر زلزله بود. برعکس در زلزله سال 1993 در ایالت ماهار اشترای هند، زلزله ای با همان بزرگی باعث کشته شدن 8000 نفر مرد می شد که در خانه های غیر ایمن خود در خلال روز خوابیده بودند. زلزله جدای از تلفات انسانی خود آثار تخریبی زیادی دارد. زلزله های اخیر در شهرهای بزرگ دنیا واقع در کشورهای توسعه یافته خسارتهای فراوان اقنتصادی وارد کرده است. زلزله سال 1994 نورث ریج آمریکا 20 میلیارد دلار و زلزله سال 1995 کوبن ژاپن 100 میلیارد دلار خسارت ایجاد نمود.
کشور ما یکی از خطرناک ترین موقعیت ها را در برابر زلزله دارا می باشد. عدم امکان پیشبینی وقوع آن، ضعف ساختمانها و تاسیسات شهری در برابر زلزله و عدم آمادگی لازم برای مدیریت بحرانی تاکنون باعث شده است که تلفات بالای انسانی را در زلزله های اخیر داشته باشیم. زلزله اردبیل و مشگین شهر در شمال ایران با بزرگی 55 در سال 1376 اتفاق افتاد و مرگ 800 نفر و ویررانی 850 خانه مسکونی را در برداشت. زلزله بیرجند با بزرگی 3 و 7 در شرق ایران در جهان سال باعث 1568 نفر کشته و ویرانی کامل 650 و 13 خانه گشت. در سال 1369 زلزله یکی از معروفترین زلزله ها در سالهای گذشته است که در اثبر آن منطقه آی به وسعت 000/600 کیلومتر مربع به لرزه درآمد و 000/30 کیلومتر مربع را در محوره در سفید رود شامل سه شهر لوشان، منجیل و رودبار را به کلی تخریب کرد و به منطقه روستائی وسیعی شامل 1600 روستا آسیب عمده وارد نمود. بیش از 214000 واحد مسکونی 200 مرکز بهداشتی، در بیمارستان 297/1
مدرسه و تعداد زیادی واحدهای تجاری، 68 کارخانه صنعتی و همچنین اراضی تاسیسات کشاورزی، شبکه های ارتباطی و شبکه های نفت، گاز، آب، برق وتلفن دچار آسیب های کلی گردید. میزان تلفات و آسیب های انسانی در چند سال اخیر ایران را در جمله کشورهای آسیب پذیر دنیا از نظر زلزله قرار داده است. در حالی که در زلزله های نامبرده کانونهای زلزله و گسترده تاثیر آن بیشتر مناطق با تراکم مسکونی پایین را در بر می گرفته است. بروز همین زلزله ها در مناطق مسکونی شهرها پرجمعیت کشور ما آثار بسیار وسیعی را در بر خواهد داشت.
شهر تهران به عنوان پایتخت کشور، مرکز تصمیم گیری مدیریت نیروهای امداد و نجات در زلزله های گذشته بوده است. اما خود این شهر در صورتی که یک زلزله 9 نسبتا شدیدی در آن رخ دهد. با مسائل بسیاری مواجه خواهد شد. بر مبنای مطالعات پهنه بندی زلزله ای شهر تهران که با پشتیبانی آژانس همکاریهای بین المللی ژاپن JICA انجام شده است برای تهران دوره بازگشت زلزله 150 سال را پیش بینیکرده اند. در حالیکه از آخرین زلزله تهران 170 سال می گذرد. در این شهر و اطراف آن سه گروه گسل وجود دارد که هر کدام می تواند زمینه بروز یک زلزله بزرگ باشد.