آگهی از کم و کیف منابع آب کشور و چگونگی تحولات آتی در تقاضا برای آب و خدمات وابسته به آب، از پیش شرط های اصلی و اساسی برای برنامهریزی و مدیریت معقول منابع آب محسوب میشود. افزایش و تشدید تقاضا برای آب و خدمات مربوط به آن، تنزل کنترل کیفیت منابع آب سطحی زیر زمینی و هم چنین تخریب محیط زیست که بر اثر شهرنشینی و صنعتی شدن و تحول در کاربرد اراضی ایجاد گردیده و شتاب میگیرد، منابع آب موجود هر کشور را حت فشارهای فزاینده قرار داده و مدیریت معقول و منطقی آن بسیار دشوار و پیچیده تر از سابق نموده است. بحران آب در سطح بینالملل از مدتهای قبل به طور جدی توسط سیاست گذاران و متخصصین آب را به خود جلب نموده است. اثرات نامطلوب زیست محیطی در اثر تجمع گازهای گلخانهای در جو سبب گرم شدن زمین و تغییر توزیع زمانی و مکانی بارش گردیده و منطق گرم و خشک با کاهش قابل توجه منابع آب رو به رو خواهند شد که متعاقب آن فاصله زمانی بین وقوع و شدت خشکسالیها و سیلابها تغییر مییابد به طور کلی اثرات متقابل توسعه و محیط زیست افزایش جمعیت و ضرورت حفظ امنیت غذایی چالشهای مهمیدر عرصه مدیریت عرضه و تقاضای آب کنترل آلودگی منابع آب، مدیریت مقادیر جدی و بحرانی و مدیریت آبهای مشترک به وجود آوره است. برای رویارویی و دستیابی به راه کارهای مناسب جهت غلبه یا مهار بحران آب نیاز به آمار و اطلاعات از وضعیت موجود و روند گرایش مسلط حاکم میباشد. ارزیابی منابع آب از میتوان یکی از مهمترین اقدامات دانست که برای افزایش آگاهی و شناخت درباره شرایط منابع آب کشور انجام میپذیرد. از این رو نتایج این گونه بررسیها در برنامهریزی و مدیریت درست منابع آب فوقالعاده مؤثر و سودمند است . ارزیابی منابع آب در سطح ملی با توجه به حجم اطلاعات و آمار جمعآور شده با تکیه بر اطلاعات محدود و شیوههای قدیمیپردازش اطلاعات مشکل بوده و قطعاً جوابگوی حل معضلات موجود نمیباشد و ضرورت ایجاد سامانه نوین بانکهای اطلاعات و تحلیلهای منطقهای را ایجاب میکند. با توجه به گسترش روزافزون جمعیت، به ویژه در شهرها که تغییر در الگوهای اقتصادی را به بار میآورد و همچنین بروز تغییر در روند مصارف عمومیکشور، نیاز به ذخیرهسازی و مهار آب ها از طریق سدسازی در ابعاد فزایندهای محسوستر میگردد.
اگر چه سفرههای آب زیرزمینی خود به صورت یک فیلتر در تصفیه آب، نقش ایفا میکنند، تغذیه مصنوعی آبخوان به مثابه یکی از اشکال توسعه منابع آب خطرات ناشی از بهرهبرداری بیش از حد و آلودگی آنرا به طور مؤثر کاهش میدهد. ارزیابی پروژه های تغذیه مصنوعی ایجاد شده در کشور و سطح شهرستان به جهت عقلانی و اقتصادی نبودن این پروژهها از اهمیت ویژهای برخوردار است. متأسفانه هنوز در کشور به صورت عملی ارزیابی این پروژهها از اهمیت ویژهای برخوردار است. متأسفانه هنوز در کشور به صورت علمیارزیابی این پروژه انجام نگرفته است و به همین دلیل زمینه برای طرح ادعاهای مبالغه آمیز در خصوص ارائه راندمانهای بالای تغذیه مصنوعی و آبخوان دارای فراهم شده است.
ولی از آنجایی که هر ساله به میزان قابل توجه شاهد افت آبهای زیرزمینی در سطح کشور و شهرستان سبزوار میباشیم چاره جز این چیست؟ (45) در پایان از زحمات بیدریغ و خالصانهاستاد بزرگوار و ارجند جناب آقای دکتر احمدی استاد راهنمایم کمال تشکر و امتنان را دارم. چرا که بدون راهنمائیهای ایشان موفق به گردآوری چنین مقولهای نمیشدم و همچنین از دوست عزیزم سرکار خانم طاهره شاه محمدی و الهام شاکری که در جمعآوری این مطالب به من کمک کردند خالصانه تشکر میکنم. از همکاری کتابخانه وزرات نیرو و مسئول کتابخانههای وزرات برنامه و بودجه و شرکت سهامیآب استان تهران و در نهایت از زحمات پدر و مادر عزیزم که در این مدت مرا یاری کردهان سپاسگذارم.
این پایاننامه برای اخذ مدرک کارشناسی به رشته تحریر درآمده و خالی از اشکال نبوده، انشاءالله که به دیده اغماض بنگرید.