1-4- تحول تاریخی باغ در ایران
متأسفانه درباره باغهای ایران قبل از اسلام و بعد از آن آثار و نوشته و متون دقیقی در دست نیست که ما را از چگونگی آنها مطلع سازد. همان طوری که دوره سامانی دوره شروع و اوج اعتلا شعر و ادبیات فارسی بود از نظر معماری و طراحی باغ میتوان گفت که ابتدا و شروع آن از دوره استیلای تیمور لنگ بر ایران آغاز گشت و تا امروز ادامه دارد.
در این فصل شرح مختصری از باغ های ادوار مختلف تاریخ ایران که به باغ های تیموری، باغهای صفوی یا شاه عباسی، باغ های قاجار و باغهای سلطنتی تهران تقسیم بندی شده است ارائه می گردد.
1-4-1- باغ های تیموری
تیمور که یکی از فاتحان بزرگ نظامی جهان بود در اطراف سمرقند پایتخت خود به احداث حلقه ای از باغهای سلطنتی مبادرت ورزید، این تفرجگاه ها عبارت بودند از: باغ شمال، باغ ارم، باغ بهشت، باغ چنار، باغ دلگشا، باغ قراتپه، علاوه بر اینها کمربندی از باغ ها بوجود آورده و نام شهرهای معروف اسلامی از قبیل قاهره، دمشق، بغداد سلطانیه و شیراز را بر آنها نهاد. این باغها شهر سمرقند را احاطه کرده بودند، معدودی از این باغها شکوه و جلال خود را تا مدتی بیش از یک قرن حفظ کردند ولی اکنون همه آنها از بین رفته و ویران شده اند. نقش باغهای مزبور با اسامی خاص خود در نقاشی ها و مینیاتورهای آن زمان موجود است. با مطالعه این اسناد و مدارک می توان، تغییراتی را که در مراحل مختلف در طرح باغها صورت گرفته مشاهده نمود و در نتیجه مجسم نمود که چگونه برای اولین بار مرغزارها و جنگل های سبز به طرحهای رسمی تبدیل شدند و چطور این باغها با ساختمان های مخصوص باغ و کوشک آذین یافتند.
بطور کلی باغهای تیموری بسیار وسیع و با دیوارهای بلند محصور بودند، در وسط هر دیوار سردرهای بلند مزین به کاشی کاریهای آبی و طلائی احداث می نمودند، در گوشه دیوارها کاخهای سه طبقه با کاشی های رنگین بنا می کردند. در مرکز باغ تپه ای بسیار مرتفع با سنگ و خاک می ساختند. بر فراز این تپه های فضای مسطحی بود که با دیوارهای چوبی محصور می گردید، در داخل این حصار هم چندین باغ زیبا بنا می کردند و در وسط این باغها با دیوارهای کاشی کاری شده رنگارنگ کاخهای باشکوه می ساختند. این کاخها بر فراز تپه ساخته می شد که با خندقی آکنده از آب محصور بود.
در این باغها حوض های وسیع دیده می شد و در سرتاسر آن نهر بزرگی جاری بود و درختان تنومند نارون و چنار در دو طرف نهر غرس شده بود. پای این درختان را با سنگ فرش به صورت سکو درآورده بودند. نهرها در محل هایی که اختلاف ارتفاع زیاد بود با صدای ملایمی پایین می ریختند و به باغ زیبایی خاص می بخشیدند. بالاخره در انتهای آب نهرها به خندق اطراف تپه خاکی می ریخت. معمولاً چند خیابان بزرگ در این باغ ها بود که قسمت های مختلف را به هم وصل می کرد، از این خیابان های بزرگ خیابانهای کوچکتری منشعب می شد که تنوع در طرح به وجود می آورد، در حوض فواره های فراوانی تعبیه می شد.
فضای باغهای تیموری با تناسب زیاد طراحی می شد، در اغلب آنها خیابان ها و باغچه های مستطیل شکل و جنگل های کوچک به اشکال گوناگون احداث می نمودند. در دو طرف خیابان درختهای نارون می کاشتند و بقیه فضای باغ را با درختان میوه و بوته های گل و درختچه های زینتی آرایش می دادند، در این باغها جانوران وحشی از قبیل آهو و قرقاول و شترمرغ و زرافه دیده می شد.
1-4-2- باغهای صفوی یا شاه عباسی
رشته طراحی و معماری در دوره صفوی اگرچه خیلی پیشرفته نبود ولی از نظر کلی متاثر از سبک تیموری بود. در این زمان برای اولین بار در تاریخ معماری ایران فضای خارج (باغ) را با فضای داخل (ساختمان) مربوط می ساختند.
باغ معروف و کوشک چهل ستون به این سبک طرح و احداث شده است (شکل 5).
باغ های صفوی در اصفهان و دیگر شهرهای ایران به طرز فشرده ای در اطراف کوشک سلطنتی قرار داشتند و با اسامی مختلف از قبیل باغ تپه، باغ چهل ستون، باغ صاحب الزمان، باغ زیتون، باغ حرم، باغ خلوت، باغ چشمه، باغ هزار جریب، باغ هشت بهشت معروف بودند. متاسفانه امروزه این باغها همگی از بین رفته اند و آثار و شواهد دقیقی از آنها در دست نیست ولی میتوان حدس زد که طرح هر کدام بسته به استفاده ای که از آنها می شد طراحی گردیده و طبعاً طرح آنها با یکدیگر فرق داشته است. در این باغها همیشه باغی به نام باغ تپه وجود داشت که بالاتر از سایر باغها احداث می شد.
خیابان کشی و ایجاد معابر عمومی به طرز منظم و صحیح برای اولین بار از زمان صفوی آغاز گردید. بهترین نمونه این معابر خیابان چهار باغ اصفهان است. این خیابان علاوه بر یک محل عبور و مرور، یک گردشگاه نیز بشمار می آمد. عرض خیابان چهار باغ 60 بود که در آن هشت ردیف منظم درخت تبریزی و چنار غرس شده بود. بین درختان بوته های گل سرخ و یاس پر گل کاشته بودند. این خیابان دارای چهار نهر آب بود. عریض ترین آنها در وسط قرار داشت و اطراف آن را با سنگهای تراشیده زینت داده بودند. در سطح خیابان نیز استخرها و فواره هایی به چشم می خورد که این استخرها هم دارای طرح خاص و منظم و مشخص بوده و دسته های گل بر سطح آب این استخرها شناور بودند تا زیبائی و لطف آن دو چندان گردد. در یک ضلع خیابان نزدیک یک اسکله زاینده رود قفس های بزرگ پرندگان و حیوانات قرار داشت.
طرح باغ هایی که به دستور شاه عباس در شمال ایران احداث گردید تحت تأثیر شرایط اقلیمی قرار گرفته و با باغ های جنوب ایران تفاوت داشت. در شمال بیشتر از گیاهان و درختان و گل ها و درختچه های زینتی مخصوص آن محل و به مقدار زیاد استفاده کرده و با هم آهنگی خاصی می کاشتند ولی طرح کلی همان طرح چهار باغ اصلی بود.
1-4-3- باغ های قاجاری
در دوره قاجاریه برای اولین بار سبک اروپایی در سبک باغ سازی ایران نفوذ کرد. باغ دوشان تپه که در زمان ناصرالدین شاه احداث شد اولین باغی است که با اقتباس از سبک ایرانی و اروپائی ساخته شده است (شکل 6). طرح باغ این قصر مخلوطی از سبک باغسازی ایرانی و اروپایی است. استفاده از آهن در ساختمان قصر و شبکه های آهنی تفکیک کننده باغ برای اولین بار در ایران متداول گردید. در این باغ تعداد زیادی شیر و روباه و میمون رها کرده بودند. در قسمتی دیگر از این باغ یک کوشک چند پهلو و داربست هائی از مو دیده می شد. این قصر قاجار که در دوران فتحعلی شاه ساخته شده بود یکی از باشکوه ترین قصرها و باغهای دوران قاجار است.
برای ایجاد فضای سبز مساحت زیادی از باغ را به درخت کاری اختصاص داده بودند. طرح این قصر پلکانی است که پای آن حوض بزرگی ساخته اند و قسمت بیرونی قصر که محل ورود و خروج مهمانان و غیره بود با یک طرح ساده طرح ریزی شده و قسمت پشت را با کاشتن درخت های بزرگ به صورت جنگل درآورده بودند، در این باغ درختان تبریزی بید و انواع درختان میوه و بوته های گل سرخ کاشته شده بود. این قصر را بر بلندی احداث نمودند تا حداکثر استفاده را از مناظر اطراف بنمایند.
از بالای این تپه مرقد طلائی حضرت عبدالعظیم در جلو و در قسمت پشت کوههای توچال و البرز به خوبی دیده می شد. در اطراف تهران در زمان قاجار باغ های زیادی وجود داشت که قصرهای مجلل را در خود جای داده بودند. از آن جمله باغهای عشرت آباد، صاحبقرانیه، که به سبک روسی طرح ریزی شده بودند. در باغ این قصرها تپه های گل و سکوهای پلکانی به منظور نمایش گل و گلدان درست کرده بودند. باغ چال یکی دیگر از باغهای مشهور این دوره است که دارای تپه های گل پوشیده از کوکب، اختر، بگونیا، گلادیول بود. در این باغ چندین دریاچه مصنوعی ساخته بودند که وضعیت هوا را دگرگون می ساخت. اندازه سنگ های تراشیده شده و نرده های فلزی و تپه هایی که با گل های زیبا تزئین یافته بود، زیبایی خاصی به محیط می بخشید. سبک این باغ و باغ کاخ سعدآباد هم ایرانی و اروپایی بود.
1-4-4- باغ های شیراز
شهر شیراز دارای باغهای عمومی زیادی بوده که تعداد آن ها به 20 یا بیشتر می رسد این باغ ها به قول شاردن استخرهای بزرگ و تنومندترین درختان جهان را در خود جای داده بودند (درختانی از قبیل سرو، چنار، کاج و غیره). در رکن آباد شیراز کوشک کوچکی بود که طرح خیابان های اطراف آن شبیه طرح چهار باغ اصفهان است. گمان می رود که چهار باغ از آن اقتباس شده باشد.
– باغ تخت
احداث باغ تخت را به محمدشاه قاجار نسبت می دهند ولی آثار و قراینی در دست است که نشان میدهد این باغ مدت ها قبل بنا شده است (شکل 7). باغ تخت به شکل تراس بندی ساخته شده و در پائین تراسها حوض بزرگ دریاچه مانندی که از درختان سر به فلک کشیده احاطه گشته قرار دارد.
– باغ ارم
درباره تاریخچه باغ ارم شیراز اطلاعات و منابع دقیقی در دست نیست ولی آنرا به یکی از سران قشقائی نسبت می دهند. بنای اصلی کوشک آن توسط یکی از معماران محلی به نام حاج محمدحسن که در طراحی و ساختمان کوشک در عهد خود رقیب بوده ساخته شده است. طرح این باغ متقارن است و دارای یک محور طولانی است که به صورت نهر بزرگی کوشک اصلی را به کوشک پائین باغ متصل میکند.
در دو طرف نهر سروهای بلند و کاج چتری و شمشاد را به طرز زیبائی کاشته اند. در میان آنها محل گل کاری (فصلی) زیبا در نظر گرفته شده است (شکل 8).
از دو باغ مشهور دیگر در شیراز میتوان باغ گلشن و باغ دیوانی را نام برد (شکل 9).
1-4-5- باغ های تبریز
شهر تبریز یکی از مشهورترین شهرهای ایران بوده که چندین بار از حیث آبادانی و شکوه سرآمد شهرهای زمان خود گشته ولی بر اثر زلزله یا حمله طوایف دیگر از بین رفته و دوباره آباد گشته است. در این شهر باغ های مشهور و بزرگی وجود دارد که یکی از این ها باغی است که در زمان آق قویونلو ساخته شده و بعضی دیگر احداث آن را به اوزن حسن منسوب کرده اند. در هر صورت این باغ ابتدا هشت بهشت و سپس عشرت آباد و در زمان قاجاریه به باغ شمال (شکل 10) مشهور گردید وسعت این باغ بسیار زیاد بود.
کاخ ها و کوشک های فراوانی را در خود جای داده بود. ولی اکنون فقط یکی از ساختمان های آن باقی مانده است، این باغ محوطه درختکاری وسیعی دارد و در جوار این درختان جویبارهای متعدد و گل های متنوع و رزکاری های فراوان و تپه های گل بسیار قرار داشت. باغ شاه گلی یکی دیگر از باغ های مشهور تبریز است، تاریخ احداث آن دقیقاً معلوم نیست ولی تصور می شد که در سال 1785 میلادی و یا قبل از آن احداث شده، این باغ دارای حوض بسیار بزرگی است که هر ضلع آن حدود 650 متر پهنا دارد. محل حوض زمینی غیر مسطح بود و چنین به نظر میرسید که برای مسطح کردن آن مقادیر زیادی خاک در قسمت شمالی آن ریخته اند. زمین های اطراف حوض را هم طبقه بندی کرده و در آن ها درخت کاشته اند. درختان تبریزی را در کنار دیوار و درخت بید را کنار استخر کاشته اند، بطوری که مثل حصاری دور استخر پوشیده شده و هرگاه از ایوان کوشکی که در وسط دریاچه قرار دارد به اطراف نگاه می کنیم چنین به نظر می رسد که استخر بر فراز سطح دره ای است که پشت آن واقع شده است. (شکل 11)
– باغ فتح آباد
یکی دیگر از باغهای تبریز باغ فتح آباد است. ساختمان کاخ در قسمت شمالی باغ قرار دارد و نهر آب طویلی قسمتهای مختلف باغ را به یک دیگر متصل می سازد. این نهر در قسمتی که پستی و بلندی دارد به طرز زیبائی اختلاف سطح پیدا کرده است. قسمت انتهائی نهر به استخر بزرگی که به شکل استخر شاهگلی است متصل می گردد. اطراف استخر را درخت های تنومند احاطه کرده و قسمت شمال استخر کمی بالاتر از سطح زمین است. هیچ یک از قسمتهای این باغ به تنهایی زیبا نیست، بلکه به همدیگر جذاب و آرام بخش میباشد. در بخشهای میانی باغ درختان میوه کاشته شده است.
1-4-6- باغ فین کاشان
یکی دیگر از باغ های مشهور ایران باغ فین کاشان است که امروزه هم تقریباً به فرم اصلی خود باقی است. در مرکز این باغ کوشک بزرگی قرار دارد که به سبک قرینه احداث شده است. یکی از شگفت انگیزترین و زیباترین سیستم های کانال کشی و انشعاب کانال در این باغ دیده میشود که فوق العاده زیبا است. آب استخر مرکزی در عین حال که تمام قسمتهای مختلف باغ را آبیاری میکند به منزله محوری هدایت کننده نیز میباشد. اطراف و کف نهرها با کاشی های آبی رنگ پوشیده شده، در جلوی قصر مرکزی، استخر بزرگی با فواره های فراوان قرار دارد که منظره گچ بری و کاشی کاری قصر را منعکس میکند در این باغ از درخت و سبزه و گل های رنگارنگ به وفور و با استادی زیاد استفاده شده است (شکل 12).
1-4-7- باغ شاهزاده (ماهان کرمان)
مقبره شاه نعمت الله ولی در ماهان کرمان یکی دیگر از بدایع هنر معماری ایران است. این مقبره دارای سه حیاط است که بر روی یک محور مرکزی درست شده. هر یک از این حیاط ها دارای یک حوض و تعدادی درخت است. حیاط جلو با دروازه ای هک بالای آن تعبیه شده از دو حیاط دیگر زیباتر است. حوض آن دارای طرح صلیبی است و در اطراف حوض درختان سرو و کاج کاشته و در پای آن رزکاری و فضا برای گلکاری فصلی در نظر گرفته شده است. استخر این حیاط به شکل صلیب است و در داخل حوض، حوض هشت گوش کوچک تعبیه شده که در سطح مرتفع تری قرار دارد. هنگامی که فواره های آن را به کار می اندازند آب به شکل مخروط در میآید.
باغ گلشن
باغ گلشن در طبس یکی از باغهای مشهور ایران است. این باغ در قلب بیابان خشک احداث شده است. چشمه های آب که از چاههای آرتزین بیرون می جهد طرح و نقشه شهر را تعیین میکند. محلی که چشمه در آن قرار دارد باغی است که در قدیم متعلق به سران مملکت بوده و اکنون ساختمان شهرداری را در بر میگیرد. میدان اصلی شهر در پایین این درخت قرار گرفته است. نهرهای آب از این میدان منشعب گردیده و مرز اصلی را نمایان می سازد و همچنین از سایر قسمتهای شهر می گذرد. آرایش قسمت پایین این درخت ها طوری است که شاخ و برگ آنها را می زنند و در زیر آنها بر حسب فصل بوته های گل سرخ و گل اطلسی سفید پرورش می دهند.
صدها سال شعرای ایران در پیرامون باغ های ایران و زیبایی طبیعت اشعاری سروده اند. این شعرا باغ ها را از چندین نظر مورد توجه قرار می دادند مثلا به عنوان واحه ای خاموش و یا مکانی آرام، محلی که میتوان گل و آب و درخت را از روی عطوفت توصیف کرد و سرانجام نمونه ای از شکوه و جلال یاد شده است.
مدت ها قبل از این که سایر جهانیان متوجه رابطه میان انسان و محیط زیست او بشوند، ایرانیان ارتباط نزدیکی با طبیعت ایجاد کردند. ممالکی که تماس زیادتر با ایران داشتند از سبک باغ های ایرانی پیروی می کردند و فضای سبز قصرها و کاخ های خود را به سبک ایرانی می آراستند، برای مثال میتوان باغ تاج محل در هندوستان و باغ شالیمار در لاهورا را نام برد.