این مقاله به معرفی برخی از کنسرسیومهای داخلی و خارجی کتابخانهها از جمله «کنسیران» و «آیفل» و نقش آنها در تامین بهینه منابع الکترونیکی برای کتابخانهها میپردازد. و اینکه با سازماندهی کتابخانههای کشور و مدیریت واحد آنها میتوان در کمترین زمان ممکن و با صرف کمترین هزینه و طی سهلترین مسیر ممکن، از بهترین منابع الکترونیکی بهرهمند شد.
کلید واژهها:
کتابخانهها، کنسرسیوم، کنسیران، آیفل، ناشر، کارگزار، منابع الکترونیکی.
مقدمه:
امروزه منابع الکترونیکی و دسترسی به آنها یکی از مهمترین نیازهای کتابخانهها و مراکز فرهنگی به شمار میرود که دستیابی آسان و استفاده بهینه از آن نیاز به دانش و مدیریت خاصی دارد.
با توجه به گستردگی دانش و علوم و فنون بشری، جایگزینی دسترسی آسان به منابع مورد نیاز به جای مالکیت منابع و تهیه تمامی آنها، از اولویت بیشتری برخوردار بوده و بهترین طریقه نشر و اشاعه فرهنگ و دانش در مراکز اطلاعرسانی به ویژه کتابخانهها میباشد. قیمت بسیار گران منابع از یک طرف و بودجه کم کتابخانهها برای خرید آنها از طرف دیگر، عامل گرد هم آمدن نمایندگان کتابخانههای کشورهای مختلف و تشکیل کنسرسیومهای مختلف داخلی و خارجی شد. تشکیل این کنسرسیومها راهگشای بسیاری از مشکلات بوده است. چرا که با صرف هزینه و وقت کمتر، منابع مختلف و متنوعتری تأمین شده و در اختیار پژوهشگران و محققان قرار میگیرد و کاربران نیز با دریافت آموزشهای لازم به شبکه بانکهای اطلاعاتی مختلف متصل میشوند.