در عصر حاضر صنایع، واحدهای تولیدی و خدماتی، مراکز پزشکی و بیمارستانها به در اختیار داشتن یک سیستم مدون و مجهز نگهداری و تعمیرات تجهیزات به نسبت توسعه و افزایش حجم فعالیت های آنها فزونی مییابد و وجود یک سیستم مجهز و برنامهریزی شده مدیریت نگهداری و تعمیرات از آن جهت ضروری و الزام آور است که نه تنها کنترل مستمر و اطلاع کامل از اوضاع و احوال و نحوه عملکرد تجهیزات، ادوات، ابنیه، تاسیسات، ماشین آلات و سرویسها را ممکن می سازد بلکه از طریق سیستم های مدیریت بر پایه ریسک نیز اطلاعات را در جهت کمک به قدرت تصمیم گیری مدیریت مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد.
لذا ارائه مطلوب ترین سرویسهای نگهداری و تعمیرات تجهیزات با اتخاذ بهترین روشها برای تداوم کار تجهیزات با حداکثر بازدهی و تحمل حداقل هزینه امکانپذیر می گردد. اما آنچه که در این مقوله حائز اهمیت است عبارتست از ایجاد فرهنگ و نگرش نگهداری و تعمیرات بهره ور در کلیه سطوح مراکز درمانی و طبقات مدیریتی به عبارت دیگر نگهداری و تعمیرات مختص یک قسمت یا اداره نبود.
بلکه در این سیستم کلیه افراد یک مرکز درمانی به عنوان کارگردانان اصلی در نگهداری تجهیزات و اموال این مراکز سهیم و شریک بوده و هر کس در جایگاه خود با انجام فعالیت های شخصی سعی در حفظ، نگهداری و بهبود مستمر تجهیزات و نهایتاً رضایتمندی بیمار و ارتقاء خدمات درمانی کشور را سبب میشود.
تعریف سیستم:
نظام یکپارچه مدیریت نگهداری و تعمیرات تجهیزات (CMMS)[1] به مجموعه مدیریت، برنامهریزی و نظارت مکانیزه بر کلیه عملیات مورد نیاز و از پیش تعیین شده جهت کنترل سلامت و بهبود شرایط عملکرد تجهیزات در طول چرخه عمر با در نظر گرفتن سرمایه اولیه و هزینه های بهره برداری اطلاق می گردد.
اهداف سیستم:
نظام یکپارچه مدیریت نگهداری و تعمیرات تجهیزات (CMMS) بر پایه اهداف استراتژیکی استوار است که اهم آنها بقرار ذیل با اجرای آن نظام محقق خواهد شد:
- کاهش و صرفه جوئی قابل توجه در کلیه مراکز درمانی کشور (cost)
- افزایش قابلیت اطمینان عملکرد تجهیزات درمانی کشور (Reliebility)
- افزایش قابلیت در دسترس بودن تجهیزات و ادوات درمانی (Availibility)
- افزایش بازدهی و عمر مفید تجهیزات و دستگاههای پزشکی (Eficiency & Lifecycle)
- ایجاد ایمنی نسبی برای بیماران، کارکنان و مراکز درمانی کشور (Safty & Security)
- افزایش کیفیت خدمات در تمامی مراکز درمانی کشور (Quality)
- افزایش رضایت بیمار در مراکز درمانی کشور
- بازتاب اجتماعی مناسب نزد مردم کشورمان از مراکز درمانی کشور
- کاهش تنش های ناشی از انجام کار در مراکز درمانی کشور
- کاهش نرخ خرابی های تجهیزات، قطعات مصرفی، منابع مورد نیاز مراکز درمانی کشور.
[1] . CMMS = Computerized maintenance management system.