از نظر گیاه شناسی ، گوجه فرنگی نوعی میوه محسوب می شود . ولی اکنون در اکثر تقسیم بندی ها به عنوان سبزی تلقی می گردد. علت آن است که طی سالهای متمادی همراه سبزی ها در سالاد به کار رفته است . گوجه فرنگی ، میوه ای غنی از ویتامین آ و ث می باشد .
30 گرم از گوجه فرنگی حاوی 850 واحد ویتامین آ و7 میلی گرم ویتامین ث است .
هنگام فرآوری آن چه به صورت کنسرو و یا یخ زده و تبدیل آن به آب یا رب گوجه فرنگی باید این مؤلفه در نظر گرفته شود .
اکنون اهداف صنعت غذایی به چهار بخش طبقه بندی می شود .
- افزایش دوره ای که طی آن یک ماده ی غذایی ( عمر مفید )به وسیله ی فنون نگهداری سالم می ماند تا اینکه از تغییرات میکروبی یا بیوشیمیایی جلو گیری شود . با این شیوه ها دوره ی توزیع کالا و نگهداری آن در منازل افزایش می یابد.
- افزایش تنوع در رژیم غذایی موجب می شود که دامنه ی وسیعی از مواد طعم دهنده ، رنگ و بو و بافت در مواد غذایی به وجود آید ؛ یک وجه مرتبط با این هدف اینست که با تغییراتی که در شکل غذا ایجاد می شود می توان فراوری بیشتری بر محصول انجام داد
- تا مین مواد مغذی لازم برای تندرستی ( به کیفیت تغذیه ای غذا موسوم است ) مصرف کنندگان.
- تولید درآمد برای کمپا نیهای تولید کننده ی مواد غذایی .
هر کدام از اهداف فوق کم و بیش در تمام تولیدات غذایی مورد توجه قرار می گیرد ، اما فرآوری کا لایی خاص ممکن است یکی یا دو جنبه از موارد فوق در آن بیشتر مورد واقع شود . برای مثال ، سسبزیجات یخزده به دلیل داشتن کیفیت خوب طعم و مزه و ارزش غذایی به محصول تازه شباهت بیشتری دارد و علاوه بر این عمر مفید آنها از چند روز به چند ماه افزایش می یابد . پس هدف اساسی یخزدن نگهداری ماده ی غذایی است .
در تمام فرایند های غذایی روشهای متفاوت تبدیل دما با هم ترکیب شده تا تغییر اساسی لازم در مواد خام حاصل شود ، این کار به عملیات واحد (unit opgration )موسوم است و هر کدام از این عملیات کار و عمل خاصی را انجام و به اتمام می رساند ترکیب و ترتیب عملیا ت واحد ، طبیعت محصول نهایی را تعیین می کند . برای مثال در تولید رب عملیات واحد ذیل به ترتیب صورت
می گیرد:
تمیز کردن – گزینش و دست چین کردن – کاهش اندازه – پالپ کردن – تغلیظ – حرارت دادن – پر کردن – دربندی روند بازار مصرف فراورده های غذایی فراوری شده در کشور های صنعتی در حال تغییر است .