احتمالا مهمترین پیشرفتی که در تکنیک میکروسکوپی در سالهای قبل از 1960 حاصل شد توسعه میکروسکوپهای فاز کنتراست و تداخلی بود. در این نوع میکروسکوپها بافتهای زنده را در حالی که ثابت نشدهاند (unstained) میتوان با کانتراست خوب و رزولوشن مناسب مشاهده نمود. برای آنکه بتوان جزئیات یک شیئی را قابل رویت نمود. این عمل را با رنگ آمیزی میتوان انجام داد. در صورتی که شیئی مورد نظر رنگ آمیزی نشده (unstained) باشد میتوان بدون دخالت در ساختمان یا حیات آن شیئی ضریب انکسار قسمتهای متعددی از آنرا کم یا زیادتر از مادهای که شیئی در آن قرار دارد نمود. در صورتی که اختلاف ضریب شکستها خیلی کم باشد. به گونهای که قابل مشاهده نباشد میتوان از میکروسکوپ زمینه تاریک استفاده نمود. میکروسکوپ زمینه تاریک عمدتا نشان دهنده لایههای سطحی نمونه بجای ساختمان داخلی میباشد.
علاوه بر آن لازمه این سیستمها استفاده از لامپهای با قدرت زیاد میباشد که بعضا وقتی که مدت زمان مشاهده زیاد باشد بایستی از سیستم خنک کننده استفاده شود. این در حالی است که میکروسکوپ فاز – کنتراست دارای این اشکالات نمیباشد و میتوان ساختمان داخلی شیئی را بخوبی مشاهده نمود. در حالت کلی بخشهایی از شیئی که دارای ضرائب انکسار زیادتر باشند در مقایسه با زمینه روشنتر تاریک و یا بلعکس میباشد که البته این مطلب بستگی به نوع سیستم – منفی یا مثبت بودن میکروسکوپ دارد. لامپ نوری مورد استفاده در این نوع میکروسکوپ یک لامپ معمولی میباشد و همه دهانه عدسی شیئی در تشکیل تصویر شرکت مینمایند. در این نوع میکروسکوپ و رزولوشن نسبت به زمینه تاریک ضعیفتر است و این بخاطر پدیده شکست نور و تغییر فاز آن میباشد.
ملزومات و روش استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست
مقدمه
بخشی از تحقیق
اصول کلی
هدف از این میکروسکوپها قابل دیدن نمونههائی است که موجب تغییر قابل توجهی در شدت (دامنه) نور عبوری از آن مثل حالت نمونههای رنگ آمیزی شده (stained) نمیباشد. تنها تغییری که اجزاء مختلف این گونه نمونهها بر روی نور عبوری بوجود میآورند آن است که موجب تغییر در فاز آنها میشود. به عبارت دیگر در روشهای میکروسکوپهای معمولی سیستم ساختمانی نمونه به گونهای است که اجزاء مختلف آن دارای خاصیت جذب متفاوت نور برخوردی به آنها میباشد و بدین لحاظ نور عبور کرده از نمونه در قسمتهای مختلف دارای شدتهای مختلفی میباشند که این تغییر در شدت بستگی به مقدار جذب در قطعات و اجزاء مختلف نمونه وارد و بنابراین ناحیهای که جذب کمتر اتفاق میافتد تصویر شیئی روشنتر و بخشهای با جذب بیشتر تاریکتر مشاهده میشوند. در این نمونهها تصویر از نور عبور نموده از نمونه تشکیل میشود. بسیاری از نمونهها شدت نور عبور نموده را تغییر چندانی نمیدهند و لیکن اجزاء مختلف موجب تغییر فاز نور عبور نموده از آنها میشوند و لیکن با توجه به آنکه چشم حساس به فاز یا تغییر فاز نمیباشند لذا بایستی به نحوی این تغییر فاز را قابل مشاهده نمائیم. بنابراین هدف از میکروسکوپ فاز کنتراست تبدیل تغییر فاز به تغییر دامنه است که بتواند بوسیله چشم قابل مشاهده شود.
ملزومات یک میکروسکوپ فاز – کنتراست
علاوه بر اجزاء اصلی یک میکروسکوپ معمولی ، یک میکروسکوپ فاز کنتراست همچنین دارای اجزاء زیر میباشد:
این میکروسکوپ دارای چشمه نور قوی می باشد که نور آن از طریق یک حلقه بر کندانسور
- حلقه دیافراگم روشنایی
- کندانسور
- صفحه شیئی
- نور مستقیم
- نور پراکنده شده
- عدسیهای شیئی
- صفحه تصویر
با میکروسکوپها لازم است که حلقههایی با اندازههای متفاوت همراه باشد به گونهای که با هر عدسی شیئی دیافراگم مناسب استفاده شود. به عنوان مثال یک دیافراگم با قطر کوچک با عدسی شیئی 16 میلیمتری و یک دیافراگم با قطر بزرگ با عدسی شیئی 2 میلیمتری استفاده میشود. موقعیت محل دیافراگم در پشت کندانسور به گونهای است که تصویر آن در محل کانون عقبی عدسی شیئی تشکیل میشود. علاوه بر آن بایستی میکروسکوپ دارای عدسیهای شیئی مخصوص باشند. این عدسیها مثل عدسیهای شیئی معمولی میباشند با این تفاوت که دارای یک صفحه فاز (phase palate) در محل کانون عقبی آن در محل تصویر دیافراگم میباشند. صفحه فاز یک صفحه شیشهای میباشد که دارای ناحیه دایرهای با ضخامت کمتر در محل ویژهای بر روی آن (negative) یا برآمدگی (positive) میباشد.
- مقاله درمورد ملزومات و روش استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست
- ملزومات یک میکروسکوپ فاز – کنتراست
- روش استفاده از میکروسکوپ فاز – کنتراست
- پروژه دانشجویی ملزومات و روش استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست
- پایان نامه در مورد ملزومات و روش استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست
- تحقیق درباره ملزومات و روش استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست
- مقاله دانشجویی ملزومات و روش استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست
- ملزومات و روش استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست در قالب پاياننامه
- پروپوزال در مورد ملزومات و روش استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست
- گزارش سمینار در مورد ملزومات و روش استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست
- گزارش کارورزی درباره ملزومات و روش استفاده از میکروسکوپ فاز کنتراست