تجارت اجتماعی، ترکیب قدرتمندی از فناوری های محاسبات اجتماعی مشتری گرا و ویژگی های جدید تجاری است که تاثیر فزاینده ای بر تجارت الکترونیک داشته و در حال حاضر مزایای اقتصادی قابل توجهی را برای بسیاری از خرده فروشان آنلاین ایجاد می نماید [1]. بنا به تعریف، تجارت اجتماعی به اَشکال رسانه های اجتماعی مبتنی بر اینترنتی اطلاق می گردد که برای مردم امکان مشارکت فعال را در بازاریابی و فروش محصولات و خدمات در بازارها و جوامع آنلاین فراهم می نماید [2، ص 215].
به طور کلی، تجارت اجتماعی را می توان یک مرکز خرید مجازی انگاشت که با ساخت فروشگاه هایی با دسترسی بیشتر برای جستجو با ابزارهای اجتماعی به ایجاد ارزش اقتصادی و با تسهیل تعامل با سایرین در این بستر [2] و محیط های اجتماعی کامپیوتری به توانمندسازی مشتریان می پردازد که در آن تعاملات اجتماعی پایداری در میان اعضای جامعه وجود دارد. تجارت اجتماعی علاوه بر پتانسیل وسیعی که در اثرگذاری بر رفتار مصرف کنندگان و قصد اتخاذ یک برند دارد، به عنوان یک استراتژی کسب و کار باعث افزایش فروش و ارزش برند شرکت نیز می گردد [3]، [4]. با این حال، نقش مشتریان در سایت های مختلف شبکه های اجتماعی (SNS)، از بازدید واقعی یک سایت، از طریق کمک به محتوای آن با ارسال نظرات و توصیه هایی درباره محصول و یا ارائه خدمات به عنوان سفرای برند با به اشتراک گذاری تجارب و گفته های کاربران با دیگران تا خرید از فروشگاه های آنلاین متفاوت است [2]. بسیاری از وب سایت های تجارت اجتماعی سرمایه گذاری هنگفتی را روی فناوری های اجتماعی در راستای چشم انداز آنان در تبدیل بازدید کنندگان به خریداران و در نتیجه رشد قابل توجه فروش انجام می دهند، اما این مساله همچنان یک امر چالش برانگیز باقی مانده است. از این رو شناخت عوامل موثر بر خرید مصرف کننده در سایت های تجارت اجتماعی یک اولویت در تحقیقات تجارت اجتماعی محسوب می گردد.
بسترهای سنتی تجارت الکترونیک در وهله نخست از فناوری های وب استفاده می نمایند که به تعامل بین خریدار و فروشنده اتکای بسیاری اندکی داشته [5]، و فرآیند تصاحب محصول و کسب اطلاعات با پاساژگردی، مشابه است [6]. مصرف کنندگان با فروشندگان آنلاین تعامل نموده و تصمیمات خود را بر مبنای اطلاعات ارائه شده توسط وب سایت های فروشندگان بنا می نهند [7]. در مقوله تجارت اجتماعی، انفجار کاربرد نرم افزارهای شبکه اجتماعی فرصتی را برای محققان و دست اندرکاران مربوطه برای تامل درباره ارزش بلندمدت فراتر از سایت سنتی تجارت الکترونیک فراهم می نماید [8]. تجارت اجتماعی، که در آن به شدت از فناوری های وب 2.0 استفاده می شود، به ارتقای یک محیط تعاملی تر برای مصرف کنندگان می انجامد [9]. حتی اگر تجارت اجتماعی اینک موثرتر از سیستم های سنتی تجارت الکترونیک باشد باز هم تضمینی بر رشد پایدار بدون ارائه مزایایی برای مشتریان و با افزودن صرف کلیدهای خرید در صفحه مشخصات نیست. در این راستا، بازبینی رفتارهای اتخاذ مصرف کنندگان و توسعه مدل جدیدی بر اساس یک چشم انداز تجارت اجتماعی ضروری به نظر می رسد.
تا به امروز توجه محدودی صرف ارتقای شناخت ما از چرایی خرید مصرف کنندگان در سایت های تجارت اجتماعی شده است [10]. از این رو، ما با بررسی عوامل موثر بر قصد مصرف کننده برای خرید در سایت های تجارت اجتماعی در پی پر کردن این شکاف هستیم. ما از نظریه اجتماعی – فنی برای زمینه تجارت اجتماعی بهره بردیم. نظریه مزبور بر شناسایی عوامل اجتماعی و فنی تاثیرگذار بر برداشت، اعتماد، و قصد مصرف کنندگان تاکید دارد. به طور خاص، ما ویژگی های تجارت اجتماعی مانند انجمن ها و جوامع، رتبه بندی و انتقادات، و توصیه ها و ارجاعات را به عنوان توانمندسازهای فنی تجارت اجتماعی با توانمندسازی اجتماعی تجارت اجتماعی مانند تجربه کاربر، آشنایی، و یادگیری و آموزش حاصل از ادبیات مربوط به تجارت الکترونیکی در اعتماد و مدل پذیرش فناوری (TAM) تلفیق نمودیم.
بقیه مقاله حار بدین صورت سازماندهی شده است. بخش های ذیل به ارائه پس زمینه های نظری این مطالعه، تبیین توسعه مدل تحقیق و فرضیات مربوطه می پردازند. سپس ما به توصیف روش اتخاذ شده و نتایج حاصله می پردازیم. مقاله با بحث درباره یافته های ما و پیامدهای نظری و کاربردی آن به پایان می رسد.