نظام آموزش و پرورش بنا به ضرورت تغییرات اجتماعی یکی از سازمانهای پیچیده و بزرگ اجتماعی در هر کشوری محسوب می شود و با رشد و توسعه اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی پیوندی ناگسستنی دارد و به تدریج از یک حالت ساده ابتدایی به یک حالت پیچیده در آمده است . ثمر بخشی این نظام از یک سو ، تبدیل انسانهای مستعد سالم ، بالنده ، متعادل و رشد یافته است و از سوی دیگر تامین کننده نیازهای نیروی انسانی جامعه در بخشهای متفاوت فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی است . به دلیل چنین اهمیتی است که در عصر حاضر همه دولتهای جهانی از کوچک و بزرگ ، قدرتمند و ناتوان و صنعتی تا در حال توسعه ، پرداختن به آموزش و پرورش مردم خود را در شمار وظایف اساسی می دانند و برای همگان ، سراسری و حتی اجباری کردن آن ، تعهدات سنگینی در قانونهای اساسی و بنیاد خود می گنجانند و درصد زیادی از تولید ناخالص ملی و بودجه جاری کشور را به این امر اختصاص می دهند . امروز به دلیل گسترش علوم و تجارب بشری و توسعه فن آوری و پیشرفتهای صنعتی ، گرایش به سازمانهای آموزش و پرورش امری فراگیر و جهانی شده است . به حدی که یکی از شاخصهای مهم رشد هر جامعه را وسعت دامنه وظایفی می دانند که نظام آموزش و پرورش آن به عهده گرفته است . استقبال روز افزون جوامع گوناگون از آموزش و پرورش سبب شده است که دولتهای مرکزی یا ایالتی یا محلی ، سعی کنند با اتخاذ سیاستهای بخردانه ، به آرمان مردم جامعه گوناگون از آموزش و پرورش عمومی و تخصصی میزان برخورداری از آموزش و پرورش عمومی و تخصصی متفاوتند . مثلاً در برخی از کشورها آموزش و پرورش عمومی و اجباری تا پایان دوره متوسطه ، در بعضی تا پایان دوره راهنمائی و در برخی تا پایان دوره ابتدایی انجام می گیرد .
اهمیت نظام آموزش و پرورش
مقدمه
بخشی از تحقیق
اهداف کلی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران :
یکی از مسائل مهم تربیتی ، مشخص کردن هدفهای تربیتی است . فواید و نقش هدفهای رفتاری متعدد از جمله :
- جهت تجربیات ، فعالیتها ، مطالعات و بحثهای معلم و شاگرد را تعیین می کنند .
- نقطه ای را که کلیه فعالیتهای آموزش و پرورش به آن توجه دارند مشخص می سازند .
- موجب پیشرفت دائمی هستند و در جنبه های مختلف رشد توافق و سازگاری ایجاد می کنند .
- کوششهای افراد و گروههای مختلف شاگردان و معلمان ارزیابی پیشرفت شاگردان هستند .
- راهنمای خوبی برای انتخاب وسازماندهی تجربیات مرکزآموزشی هستند . 6- پایه و اساس ارزیابی پیشرفت شاگردان هستند .
- معلمان و شاگردان رابه شرکت در فعالیتهای متنوع تربیتی ترغیب می کند .
تعریف آموزش و پرورش دوره ابتدایی :
در ساختار آموزش و پرورش ایران در سال 1344 ، دوره ابتدایی به عنوان اولین مرحله آموزش و پرورش عمومی اعلام شده است . در تعلیمات اجباری مصوب 1322 و مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش مرتبط با دوره ابتدایی ، این دوره با اسامی گوناگون “تعلیمات ابتدایی ” “تعلیمات اجباری ” ” آموزش همگانی ” و “آموزش عمومی ” مطرح شده است . از این مفاهیم استنباط می شود که هر آنچه در این دوره آموخته می شود جنبه عام دارد و همه دانش آموزان به این سطح از آموزش و پرورش نیاز دارند .
آموزش و پرورش ابتدایی در ایران و مراکزی به نام دبستان انجام می گیرد و دبستان عبارت از یک واحد تربیتی که به وسیله یا با اجازه وزارت آموزش و پرورش برای تربیت کودکانی که در سنین شش تا ده سال هستند تاسیس می شود .
اهمیت آموزش و پرورش دوره ابتدایی :
مهم ترین دوره تحصیل در تمام نظامهای آموزش و پرورش جهان دوره ابتدایی است ، زیرا شکل گیری شخصیت و رشد همه جانبه فرد دراین دوره بیشتر انجام می گیرد . دوره ابتدایی ، در رشد مفاهیم و معانی اموری که کودک در زندگی روزمره با آنها مواجه است به نقش مهمی برعهده دارد . این دوره تداوم بخش تکوینی شناختی ، تربیتی و اجتماعی کودک که در خانواده پی ریزی شده است . همچنین دوره ای است که در آن فرصت و موقعیت مناسبی برای تحصیل ، تربیت و یادگیری شیوه ارتباط صحیح با دیگران برای کودک فراهم می گردد و استعدادهای هر کودک به تدریج شکوفا می شود با توسعه فرهنگ و تمدن بشر و نیاز انسان به خواندن ، نوشتن و حساب کردن و غیره به تدریج بر تعمیم آموزش همگانی و بهره گیری از تعلیمات اجباری تاکید شده است در ایران تصمیم ایجاد آموزش همگانی و توجه به آموزش ابتدائی ضرورت دارد .
ضرورت آموزش در دوران دبستان :
درهمه کشورهای جهان آموزش ابتدایی به علت نیاز جوامع مختلف از اهمیتی پایه ای و زیربنایی برخوردار است و ضرورتهای زیرباعث شده است که این نوع آموزش در برنامه ریزیهای آموزشی کشورها از نیازهای حتمی و غیر قابل انکار محسوب می شود . تقریباً کلیه کشورهای جهان آموزش ابتدایی را به عنوان یک اصل مهم و همگانی و حتی اجباری پذیرفته اند . آموزش ابتدایی به علت عمومی و همگانی بودن آن سبب می شود که جامعه آینده از ضایعه تعداد بی سوادی لطمه نبیند .
دور ماندن کودکان واجب التعلیم از دبستان باعث گسترش فقر ، فساد ، بیکاری و کاهش تولید می شود .
در دنیای امروز، خواندن ، نوشتن ، حساب کردن ، حتی به صورت مقدماتی از نیازهای اصلی کلیه انسانها است که میتوان آن رابه چراغی در راه تاریک تشبیه کرد.
کودکان برای سازشی و تطبیق ساده زندگی لازم است از این نوع آموزش برخوردار گردند .
پرورش تواناییهای گوش داده ، سخن گفتن ، خواندن ، نوشتن ، مشاهده گرن ، شمردن ، اندازه گرفتن و… برای پایه گذاری رشد و تکامل استعدادهای ذاتی کودکان با استفاده از روشهای حسی وعملی دراین سطح از ضرورتهای اساسی می باشند .
فهرست مطالب و منابع
- مقدمه :
- اهمیت نظام آموزش و پرورش
- اهداف کلی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران :
- تعریف آموزش و پرورش دوره ابتدائی
- اهمیت آموزش و پرورش دوره ابتدایی
- ویژگیهای دانش آموزان دوره ابتدایی
- اهداف دوره ابتدایی
- اهداف پایه اول ابتدایی
- اهداف پایه های دوم تا پنجم ابتدایی
- کودکان دبستانی
- کتابهای درسی دوره ابتدایی
- روشهای آموزش و پرورش دوره ابتدایی
- شیوه های تربیت اسلامی
- ویژگیهای معلمان دوره ابتدایی
- ضرورت آموزش در دوران دبستان
- تاریخچه آموزش دبستانی در ایران
- ویژگیهای کلی دبستان شهید عکاس مصور :
- محیط مدرسه شهید عکاس مصور
- دبستان عکاس مصور شیفت پسرانه
- دبستان عکاس مصور شیفت دخترانه
- طرح درس روزانه شماره 1
- طرح درس روزانه شماره 2
- طرح درس روزانه شماره 3
- ارزشیابی اول
- ارزشیابی دوم
- ارزشیابی سوم
منابع
- آموزش و پرورش پیش دبستانی، فرخنده مفیدی
- آموزش ابتدایی و راهنمایی متوسطه ، احمد صافی
- آموزش پرورش پیش دبستانی ، قاسم قاضی
- مقاله درمورد اهمیت نظام آموزش و پرورش
- پروژه دانشجویی اهمیت نظام آموزش و پرورش
- پایان نامه در مورد اهمیت نظام آموزش و پرورش
- تحقیق درباره اهمیت نظام آموزش و پرورش
- مقاله دانشجویی اهمیت نظام آموزش و پرورش
- اهمیت نظام آموزش و پرورش در قالب پاياننامه
- پروپوزال در مورد اهمیت نظام آموزش و پرورش
- گزارش سمینار در مورد اهمیت نظام آموزش و پرورش
- گزارش کارورزی درباره اهمیت نظام آموزش و پرورش