در طی متابولیسم محصولات زائد سمی تشکیل میشود که وسیلهای وجود داشته باشد که سلولهای زنده را از وجود مواد زائد پاک نماید که این عملکرد در بدن بر عهده کلیهها میباشد. به همین علت در صورت هرگونه نقصان در عملکرد کلیهها این مواد زاید در بدن تجمع یافته و باعث برهم زدن تعادل و ثبات بدن میگردد. علاوه بر این کلیهها موجود تنظیم حجم مایعات بدن، تنظیم الکترولیتها و تعادل اسید و باز میگردد. کلیهها و دیگر ساختمانای سیستم ادراری نقش مهمی در تنظیم محیط داخلی بازی میکنند.
آناتومی و فیزیولوژی کلیه و مجاری ادرار
در یک تقسیمبندی مجازی ادراری را به دو قسمت زیر تقسیم میکنند:
- مجرای ادراری فوقانی: (upper urinary tract) شامل: کلیهها
- مجرای ادراری تحتانی: (lower urinary tract) شامل: مثانه، پیشابراه
کلیه: کلیهها دو عضو لوبیایی شکل هستند که در زیر پریتوئن پاریتال در زاویه دندهای مهرهای یا کونتو درتمپورال (costovertebral angle) قرار گرفتهاند. اطراف آنها را بافت همبند احاطه کرده است و در یک غشاء قطور از چربی در حفره شکمی و خارج از پرده —– قرار گرفتهاند. کلیهها از مهره دوازدهم قفسه سینه (T12) تا مهره یکم تا سوم کمری (L1-L3) قرار گرفتهاند. کلیه سمت راست قدری پایینتر از کلیه سمت چپ قرار گرفته است که این به علت وجود کبد در سمت راست میباشد.
قلب یک عضو توخالی میباشد از جنس عضلانی که در قفسه سینه در فضای بین دو ریه و بالای دیافراگم قرار دارد. اندازه قلب هر فرد به اندازه مشت بسته او میباشد و حدود 300 گرم وزن دارد اندازه وزن قلب تحت تاثیر سن، جنس، وزن بدن، فعالیت جسمی و بیماری قلبی قرار دارد. قلب مسئول پمپاژ خون به سمت بافتها و رساندن خون اکسیژندار و مواد غذایی به بافتها میباشد. قلب در مرحله سیستول در حال انقباض و در مرحله دیاستول در حال استراحت میباشد.