نگهداری و تعمیرات (نت) دو مفهوم بسیار مهم و دو مقوله اساسی هستند که تحقق و عمل بدانها موجبات بقا و تداوم خطوط مختلف تولید و کاهش هزینه ها را فراهم می آورند. با پیچیده تر شدن وسایل و امکاناتی که انسان برای رفع نیازهای روز افزون خود بکار می گیرد ، امر استفاده بهینه و نیز اقتصادی بودن این وسایل و امکانات بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است .روشهای پیچیده تولید و امکانات و ماشین آلاتی که در این راستا مورد استفاده قرار می گیرند، نیازمند این است که با حداقل هزینه، بیشترین استفاده از آنها صورت گرفته و کارایی آنها را تا جایی که ممکن است افزایش داده عمر مفید آنها را بالا برد و از این رهگذر هزینه های کل مربوط به قیمت تمام شده محصولات را کاهش داد .در جهان صنعت امروز موضوع رقابت و تسخیر بازار بیش از پیش مطرح است و کیفیت بالا و قیمت مناسب محصولات است که توان مطرح شدن در میدان رقابت و مسابقه را دارا می باشند .در غیر اینصورت طرح تولید محکوم به فناست .
مدیریت تولید JIT (تولید به هنگام)
مقدمه
بخشی از تحقیق
اهداف نگهداری و تعمیرات
افزایش میزان سرمایه گذاری افزایش ظرفیت تولید بکار گیری بیشتر سیستمهای اتوماتیک مدیریت صحیح در امر نگهداری و تعمیرات موجود و پیوسته در جهت بهبود آن کوشش شده است ،برنامه ریزی تولید و نیز کنترل و ثبت هزینه ها به راحتی صورت گرفته و بازدهی نیز همواره افزایش یافته است .
اصلی ترین هدف سیستم نگهداری و تعمیرات همان بهینه کردن تواناییهای ماشین آلات به منظور رسیدن به حداکثر تولید و کاهش فرسایش و خرابی آنهاست .دستیابی به اهداف دیگری نیز در کنار رسیدن به هدف اصلی مدنظر می باشد که عبارتند از :
- ایجاد آرشیو مدارک فنی به عنوان بانک اطلاعاتی کارخانه
- بررسی و آنالیز فنی اقتصادی نگهداری و تعمیرات انجام شده
- کاهش هزینه های انرژی مانند(برق،سوخت و غیره)
- کاهش هزینه های ناشی از ضایعات مواد، قطعات یدکی و ابزار
- ایجاد زمان توقف کمتر در مقابل تولید بیشتر که نتیجتاً قیمت تمام شده محصول را کاهش می دهد
- کاهش هزینه های تعمیرات تکراری و متوالی و در نتیجه استفاده بهتر از قطعات یدکی و نیروی انسانی
- افزایش کیفیت تولید و جلوگیری از ضایعاتی که بر اثر خرابی ماشین آلات بوجود می آید
- جلوگیری از سرمایه گذاری سنگین جایگزینی به قیمت افزایش عمر مفید ماشین آلات
روند تکاملی نگهداری و تعمیرات
نگهداری و تعمیرات از روزی که بشر اولین ابزار خود نظیر چاقوی سنگی ، چماق و… را ساخت وجود داشته است . بعنوان مثال ، تیز کردن چاقو ، خود نوعی نگهداری و تعمیر محسوب می شود .
کارگر قرون وسطایی دارای ابزارهای پیشرفته تری مثل آسیاب ،ماشین تراش و مته بود و عملاً کارهای تعمیراتی را خود انجام می داد . بعداً با توسعه ماشینهای جدید نظیر ماشین بخار و ماشین احتراق و نیز ماشینهای پیچیده تر از قبل نیاز بیشتری به نگهداری و تعمیرات احساس گردید .
مفاهیم و تعاریف سیستم نگهداری و تعمیرات
الف)نگهداری
مجموعه فعالیت هایی که بطور مشخص و معمولاً به صورت برنامه ریزی شده و با هدف جلوگیری از خرابی ناگهانی ماشین آلات و تجهیزات و تاسیسات انجام گرفته و با این کار قابلیت اطمینان و در دسترس بودن آنها را افزایش می دهیم . فعالیتهای نگهداری لقب می دهیم .
ب) تعمیرات
شامل مجموعه فعالیت هایی است که بر روی یک سیستم یا وسیله ای که دچار خرابی و یا از کار افتادگی گردیده ، انجام می دهیم تا آن را به حالت آماده و قابل بهره برداری بازگردانده و رد جهت انجام وظیفه ای که به آن محول گردید ه است ، آماده اش سازیم .
از تعریف فوق براحتی در می یابیم که از کار افتادگی هر وسیله یا سیستم ، یک متغیر تصادفی است که می توان وقوع ان را بصورت تخمینی پیش بینی کرده و برای رفع و تعمیر آن ، آمادگی لازم را از قبل احراز نمود. انجام این امر مستلزم اتخاذ تدابیر لازم و برنامه ریزی صحیحی است که تحت عنوان برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات نامگذاری شده است.
نقش برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات در کارخانجات
نگهداری و تعمیرات به مجموعه فعالیتهایی اطلاق می گردد که سبب افزایش عمر مفید ماشین آلات می شود و کاهش مصرف قطعات یدکی و انرژی و هزینه را نیز به دنبال دارد و کارایی و راندمان عملی ماشین آلات را افزایش می دهد . با نگهداری و تعمیرات باید بیشتر برخوردی مهندسی و عملی شود تا برخوردی تئوریک و غیر عملی .
اگر چه از مبانی عملی در تدوین سیستم استفاده می شود . ولی شرایط هر کارخانه و نیازها و مشکلات آن را نیز نمی توان نادیده گرفت و لذا باید سعی بر این باشد که سیستم نگهداری و تعمیرات را با همکاری مهندسان و کارشناسان هر کارخانه تدوین نمود. تا چنین سیستمی در زمان اجرا با کارخانه بیگانه و دور از ذهن پرسنل اجرایی نباشد در تدوین سیستم و اجرای آن نقش نیروی انسانی و طرز تفکر و نگرش پرسنل فنی به سیستمی که تدوین یا اجرا خواهد شد را باید درنظر داشت و باید متوجه بود که هر سیستم یا روش جدید در پرسنل و نیروی انسانی دوگانگی ایجاد کرده و این دوگانگی مقاومت هایی را از طرف پرسنل به دنبال دارد ، لذا ظرفیت کار را نباید از دست داد و اگر که اصل مهم اساسی در اجرای هر سیستم قاطعیت در مدیریت است ، اما ایجاد انگیزه در پرسنل برای اجرای سیستم یکی از ضروریات مهم می باشد و تفهیم این نکته که ( افراد هستند که برنامه را اجرا می کنند نه آدم های آهنی ) سنگینی مسئولیت ما را بعنوان تدوین کننده سیستم بیشتر می کند ولذا مشارکت دادن افراد متخصص در تدوین سیستم هم از مقاومتهای احتمالی آنها جلوگیری می کند و هم اطلاعات و دستورالعملهای جمع آوری شده را غنی تر و قابل اجراتر می سازد .
لزوم استفاده از سیستم برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات در تولید
پیشرفت سریع تکنولوژی و همه گیر شدن صنعت و گسترش ان در تمامی نقاط جهان و افزایش سرمایه گذاریها در صنایع و محدودیتی که در منابع و مواد اولیه مورد نیاز وجود دارد . مسئله کارایی و بهره وری را بصورت مهمترین مسئله نزد صاحبان صنایع و مدیران مسئولان رد صنعت مطرح نموده است . (کارایی در مورد هر مکانیزمی به این مفهوم است که با صرف کوتاهترین فاصله زمانی و حداقل کار و کمترین وسایل بالاترین راندمان کاری از ان مکانیزم دریافت گردد.
این هدف زمانی مهمتر و درخور توجه بیشتر جلوه می کند که تجزیه و تحلیلی از رقابتهای صنعتی شدیدی که در بازارهای جهانی و داخلی وجود دارد را تجزیه و تحلیل نماییم. اساس این رقابتها ناشی از تغییرات هنگفت در سرمایه گذاریها ، افزایش ظرفیتهای تولیدی و بکارگیری روزافزون سیستمهای اتوماتیک است ووجود این شرایط تولیدی، موسسات را بر ان داشته است که برای حفظ استعداد تولیدی و مقاومت در برابر عوارض ناشی از نوسانات اقتصادی در دست داشتن حاشیه های امنیت کافی همواره درصد تقویت کادر مدیریت خود بوده و با بکارگیری تکنیکهای صحیح و کارا بالاترین میزان بازدهی و سود را برای موسسه و صنعت خود ایجاد نمایند . دستیابی به این امر مهم زمانی برای صاحبان صنایع حاصل می شود که با مسائل تولیدی با دیدی منطقی و دقیق و همراه با برنامه ریزی صحیح برخورد نمایند . یکی از مسائل عمده موسسات تولیدی ، حفظ آمادگی و عملیاتی نگه داشتن تجهیزات ، ماشین آلات و تاسیسات تولیدی است و اصولی ترین راه حل این مسئله استفاده از سیستم برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات مخصوصاً سیستم تعمیرات پیشگیری می باشد اساس این سیستم در این نکته است که پس از گذشت مدت معینی از کار کردن ، تجهیزات و دستگاههای تولیدی و یا خدماتی مورد بازدید و تعمیرات برنامه ای قرار گیرند . بدیهی است تعداد و زمان بین بازدیدها و انجام تعمیرات بستگی به ساختمان و شرایط بهره برداری از تجهیزات دارد .
طراحی بخش نگهداری و تعمیرات در کارخانه و سازماندهی آن
مجموعه عواملی مرکب از امکانات انسانی و پرسنلی ،تسهیلات ، ساختمان و تاسیسات ، ساختار بخش نگهداری و تعمیرات را برای تحقق هدفهای ذکر شده ممکن می سازند . این مجموعه بایستی دارای ارتباطات مشخص و تعریف شده ای با هم بوده و بتوانند در قالب یک سازمان انجام وظیفه نمایند . برای رسیدن به این اهداف مجموعه و یا بخش آنچنان بایستی سازماندهی شود که علاوه برآنکه اختلالی در سازمان اصلی کارخانه بوجود نیاورد، همچنین بتوانند باعث بهتر کارکردن و موثر بودن سیستم گردد. در ایم مورد تعریفی را برای سازمان و یا بخش نگهداری و تعمیر در کارخانه می توان به صورت زیر بیان نمود .
مجموعه ای از عوامل پرسنلی ، تجهیزات ، تسهیلات و ساختمانها با اهداف تعریف شده طوری در کناتر یکدیگر قرار گیرند که بتوانند بطور موثر و مفید جوابگوی نیازهای پیشگیری و تعمیراتی منظم دستگاهها باشند .
سازمان تشکیلات نگهداری و تعمیر در هر کارخانه و موسسه صنعتی بسته به نوع فعالیت واحد صنعتی ، نوع محصول ،ماشین آلات و فرهنگ نگهداری و تعمیر در کارخانه متفاوت می باشد و نمی توان سازمان و یا ترکیب استاندارد و ثابتی برای آن در نظر گرفت.
اصول سازمان تشکیلاتی نگهداری و تعمیرات
ساختار اصولی سازمانی برای نگهداری و تعمیرات شامل برقراری مسئولیتها رد سطوح مختلف و اختیاراتی است که به آنها محول می گردد. نوع سازماندهی و بزرگی و کوچکی چنین سازمانی بستگی به نوع سیستم تولیدی ، مقدار حجم تولیدی و اصولاً مقدار سرمایه گذاری اولیه دارد . هدفها ممکن است از یک سیستم به یک سیستم تولیدی دیگر فرق کند و این بستگی به نوع عملیات تولیدی دارد .
ولی هنگامی که محصول در شرف تولید باشد ، هدف اصلی ممکن است حداقل کردن هزینه نگهداری نباشد بلکه بجای ان بایستی هزینه هر واحد تولیدی را به حداقل رساند .
همچنانکه هدف اصلی تولید ان است که سود هر کمپانی یا شرکت را به بالاترین حد رسانده و یا اینکه سود حاصل از یک واحد تولیدی را به حداکثر برسانند، بسیار دیده و تجربه شده است که بیشتر صنایع با اضافه کردن هزینه های نگهداری و تعمیرات به یکی از هدفهای که حداکثر سود هر واحد تولیدی است ، رسیده اند .
بنابراین لزومی ندارد که حتماً یکی از اهداف حداقل کردن هزینه های نگهداری و تعمیرات باشد ، بلکه بایستی تعادلی بین این هزینه ها و هدفهای تعریف شده بوجود آید. در بسیاری از سیستمهای تولیدی خوابانیدن عملیات و دوباره عملیات را شروع کردن همراه با اتلاف بسیاری از مواد اولیه می باشد . مانند ماشین پلاستیک تزریقی و کوره های ذوب چدن و غیره .
فهرست مطالب و منابع
- مقدمه ۱
- اهداف نگهداری و تعمیرات ۱
- نگهداری و تعمیرات ۳
- روند تکاملی نگهداری و تعمیرات ۳
- مفاهیم و تعاریف سیستم نگهداری و تعمیرات ۷
- نقش برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات در کارخانجات ۸
- لزوم استفاده از سیستم برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات در تولید ۹
- مراحل برنامهریزی ( نت ) بصورت کاربردی ۱۱
- معایب ناشی از نداشتن سیستم نگهداری و تعمیرات ۱۲
- علائم فقدان سیستم نگهداری و تعمیرات ۱۳
- انواع فعالیتها و روشهای نگهداری و تعمیرات ۱۴
- تقسیم بندی انواع فعالیتهای نگهداری و تعمیرات ۱۸
- نگهداری و تعمیرات کنترلی ۲۰
- نگهداری و تعمیرات زمان بندی شده ۲۰
- نگهداری و تعمیرات مبتنی بر شرایط ۲۱
- تشکیلات و سازمان مورد نیاز برای سیستم نگهداری و تعمیرات ۲۲
- طراحی بخش نگهداری و تعمیرات در کارخانه و سازماندهی آن ۲۳
- اصول سازمان تشکیلاتی نگهداری و تعمیرات ۲۵
- شرح وظایف پرسنل نگهداری و تعمیر ۳۰
- ارتباط واحد نگهداری و تعمیربا سایر قسمتهای کارخانه ۳۳
- نحوه پیاده سازی سیستم نگهداری و تعمیرات ۳۵
- استاندارد های بازرسی فنی ۳۷
- استانداردهای سرویس ۳۸
- استاندارد های تعمیر ۳۸
- استاندارد های روشهای کار تعمیرات ۳۸
- مسیر حرکت و جریان اطلاعات نت ۴۰
- روشهای کاهش هزینه های نت ۴۱
- منابع : ۴۳
منابع
- ماهنامه صنعت نساجی – شماره 209- آشنایی با سیستم نت در کارخانه نوشته مهندس حسن زنجانی
- نگهداری ماشینآلات و تجهیزات – نویسنده : ایوا وكوبایاشی – مترجمین : دکتر مهدی غضنفری – مهندس فرناز ناصر شریعتی
- مدیریت تولید – دکتر جعفرنژاد
- مدیریت تولید – دکتر سید مسعود سیدی
- مدیریت تولید – سید عباس کاظمی و مسعود کسایی
- برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات – علی حاج شیر محمدی
- نگهداری و تعمیرات – شرکت خدمات علمی صنعتی خراسان – نویسنده : مهندس محمد طاهر آهنگری
- مقاله درمورد مدیریت تولید JIT (تولید به هنگام)
- مدیریت تولید
- برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات
- پروژه دانشجویی مدیریت تولید JIT (تولید به هنگام)
- پایان نامه در مورد مدیریت تولید JIT (تولید به هنگام)
- تحقیق درباره مدیریت تولید JIT (تولید به هنگام)
- مقاله دانشجویی مدیریت تولید JIT (تولید به هنگام)
- مدیریت تولید JIT (تولید به هنگام) در قالب پاياننامه
- پروپوزال در مورد مدیریت تولید JIT (تولید به هنگام)
- گزارش سمینار در مورد مدیریت تولید JIT (تولید به هنگام)
- گزارش کارورزی درباره مدیریت تولید JIT (تولید به هنگام)