امروزه ورزش بخشی از زندگی مردم است. رقابت شدید برای بالارفتن از سکوهای افتخار و کسب مدالهای رنگارنگ مسابقات جهانی و المپیک و بهره گیری از اثرات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی این افتخارات موجب شده است که دولتها و جوامع به طور گسترده ای برای تربیت و آماده سازی قهرمانان سرمایه گذاری کنند. همراه با افزایش توجّه به ورزش قهرمانی، علوم ورزشی نیز به کمک ورزشکاران آمده تا راههای بهبود اجرا و ربودن گوی سبقت از دیگران را برای آنها هموارتر کند. یکی از زمینه های علوم ورزشی که در سالهای اخیر موجب ارتقای کیفیّت اجرای ورزشکاران و ثبت رکوردهای بهتر و برتری آنها در رقابتهای ورزشی شده است، علم روانشناسی[1] است.
روانشناسی ورزش از یافتههای روانشناسی برای مطالعۀ رفتار حرکتی استفاده میکند و به یادگیری و اجرای حرکتی و اجرا توجّه دارد و عوامل روانشناختی موثر بر یادگیری و اجرای مهارتهای حرکتی را بررسی میکند (عبدلی، 1384). به عبارت دیگر روانشناسی ورزش یعنی بهکار بردن نظریههای روانشناسی در زمینه های مختلف ورزش مانند مربیگری و آموزش، تا از تکنیکهای ارزیابی روانشناسی و راهبردهای مداخل های برای کمک به افراد جهت نیل به اجرای برتر استفاده کند و به دلیل اینکه با تجزیه و تحلیل رفتار انسان در رشته های مختلف ورزشی در ارتباط است، بر جنبه های ذهنی اجرا متمرکز می شود. برنامۀ تمرین مهارتهای روانی متوجّه همین هدف است. یادگیری کنترل انرژی روانی، تنظیم فشارهای روانی، مهارتهای توجّه[2] و تدوین اهداف واقعی و در عین حال رقابتی، نه تنها در ورزش، بلکه در هر کوششی که برای رسیدن به موفقیّت صورت می گیرد، از مهارتهای مفید به شمار می روند (عبدلی، 1384).
مطالعه و بررسی تحقیقات گذشته نشان دادند که چگونه کانون توجّه فرد بر اجرا و یادگیریهای مهارتهای حرکتی اثر میگذارد. هم چنین در بسیاری از تحقیقات، ارائه راهنمایی ها و دستورالعملها که توجّه اجرا کننده را به اثر حرکت در محیط (کانون توجّه بیرونی) هدایت کرد، سبب سهولت یادگیری و اجرا شد، در مقایسۀ با آنهایی که توجّهشان به حرکات بود. به علاوه برخی نشان دادند که پذیرش کانون توجّه بیرونی استفاده نسبی فرآیند کنترل خودکار را بهبود میبخشد و موجب می شود، اجرا موثرتر و کاراتر شود. همچنین برخی از تحقیقات به اثرات متفاوت نوع کانون توجّه متناسب با سنّ آزمودنی و سطح مهارت آنها و نیز نوع تکلّیف اشاره دارند. و از طرفی تصویرسازی، فرآیندی است که فرد از طریق آن صحنه ها یا تصاویری را در ذهن خود میبیند و حس میکند، همچنین وسیله ای است که ورزشکاران نخبه برای ارتقاء کیفیّت اجرای خود در مسابقات، سالها از آن استفاده کردهاند. بسیاری از تحقیقات به اثرات یکسان تمرین تصویرسازی و تمرین جسمانی اشاره می نمایند. همچنین اینکه تمرین ذهنی و انتخاب کانون توجّه درونی و بیرونی توسط اجرا کننده ها سبب تغییر اجرا ورزشکار می شود. با توجّه به نتایج محقّقین، تلفیق تمرین ذهنی و کانون توجّه و گنجاندن این دو در برنامه تمرینی ورزشکاران می تواند به عنوان دستورالعملّی برای ورزشکاران مورد توجّه قرار گیرد. در نتیجه بررسی پژوهشها در این زمینه، کمک شایانی به پیشرفت علم خواهد کرد.