22 بهمن سال 1357، روز خاتمه بیش از دو قرن حکومت پادشاهان در ایران بود. در طول تاریخ کشور ما، اکثر پادشاهان در مقابل منافع ملی، فرهنگ و ارزشهای مردم قرار داشتند اما خاطره تلخ پادشاهان قاجار و فجایع سیاه رژیم پهلوی فراموش نشدنی است در دوران قاجار سرآغاز بیداری مردم و ایجاد شکاف عمیق میان پادشاهان با خواست مردم بود که تبلور این مبارزه را در نهضت تنباکو و انقلاب مشروطه می توان دید و انحراف مشروطه از مشروعه و تبدیل فاصله پادشاهان با مردم به مقابله با خواست و اراده آنان در وقوع انقلاب اسلامی به رهبری قائده اعظم حضرت امام خمینی «ره» بررسی حکومت سیاه و استبداد 16 ساله پهلوی اول می تواند فاصله گیری حکومت از امت مسلمان ایرانی و زمینه های ایجاد ناامیدی از حکومت پهلوی را نمایان ساخت که ما در این مجموعه بصورت اجمالی سعی کردیم به صورت ویژه به حکومت 16 ساله استبدادی رضاخان می پردازیم.
16 سال حکومت رضاخان
مقدمه
بخشی از تحقیق
معرفی رضاخان میرپنج
رضاخان در 24 اسفند 1256/ ربیع الاول 1295 هـ . ش در آلاشت از بلوک سوادکوه پا به عرصه حیات گذاشت آخرین فرزند یک درجه دار جزء فوج سوادکوه موسوم به عباسعلی خان فرزند مراد علی خان بوده است.
پدر او را داداش بیگ هم می خواندند. نوش آفرین مادر رضاخان با شنیدن خبر فوت شوهرش در تهران به علت اینکه شوهرش همسر و فرزندان دیگری داشت از آلاشت راهی تهران شد. اما در امام زاده هاشم طفل شیرخوار او که چهل روزه بود بر اثر سردی هوا بی حس شده و کاروانیان تصور کردند او جان سپرده است. طفل را از مادرش جدا کردند و قرار شد او را در همان جا یعنی امام زاده هاشم به خاک بسپارند. اما طفل بر اثر گرمای اسطبل و شاید نفس گرم اسبان از حالت مدهوشی که آنرا مرگ پنداشته بودند به در آمد و مادر او را با خوشحالی فرزندش را به تهران آورد.
نوش آفرین مادر رضا شاه برادری بنام نصرا… خان داشت که در تهران به عنوان خیاط در قزاقخانه خدمت میکرد، نصر ا… خان، نوش آفرین و فرزند او را تحت تکفل گرفت. در چهارده سالگی رضاخان وارد فوج سوادکوه شد. در آخرین سالهای سلطنت ناصرالدین شاه وی درجه دار فوج شد و سال بعد به قزاقخانه انتقال یافت. رضاخان به علت داشتن قد بلند و جثه قوی در قزاقخانه ترقی کرد و بتدریج از درجه داری به معین نایبی و نایبی دوم و نایبی اول و سلطانی و یاوری رسید.
در روزگار درجه داری، محافظت سفارتخانه های هلند و آلمان به او محول شد و دیپلمات های سفارت آلمان که این موضوع را در نظر داشتند در دوران سلطنت او، اتاقک محلی پاسداری وی را به نحوه زیبایی تزئین کردند. رضاخان با عده زیادی دوست شده بود و یکی از کسانی که نسبت باو حسن نظر یافت اردشیر ریپورتر، گزارشگر خبرگزاری رویتر و جرالندن و از پارسیان (زرتشتیان) هند مقیم ایران بود. که در حوادث مشروطه دست داشت و در سالهای بعد نام او در اغلب وقایع به میان می آمد.
تقسیم بندی دوران حکومت رضاخان
دوران فرمانروایی رضاخان به سه دوره تقسیم می شود.
اول از کودتا تا سلطنت : که به علت برقرار کردن امنیت در نقاط دور افتاده و تشکیل ارتش متحد الشکل اقداماتش تا حدودی مورد تایید عموم بود گرچه در این دوره جنایات و حوادث ناخوشایندی نیز روی داد.
دوره دوم : از آغاز سلطنت تا 1310 که اصلاحاتی در کشور رخ داد و بیشتر این اصلاحات نه از مخیله شاه بلکه از رهنمودهای رجالی بود که به خدمت او در آمده و تحصیلات علمی خوبی در داخل و خارج از کشور داشتند.
دوره سوم : از 1310 تا 1320 که اختناق و دیکتاتوری از یک سو و گردآوری مال و تصرف املاک مشغله شاه شد و او به کلی منزوی گردید و رجال با شخصیت یا نابود یا تبعید شدند. یا داوطلبانه کنج انزوا یا عزیمت به خارج را پذیرفتند. در این دوران که همزمان با ریاست نظمیه سرلشکر محمد تقی خان ابراهیم و سپس سرهنگ رکن الدین مختاری بود حکومت پلیسی بر کشور حکمفرما شد و شاه تنها مقام و محور تصمیم گیرنده گردید و تمام اصلاحات کشور ناشی از نبوغ او قلمداد شد و مردم توده ناچیز بی ارزشی انگاشته شدند که حتی در اعلامیه های رسمی از بردن نام ملت برای آنان مضایقه می شد و به جای آن اهالی کشور خوانده میشدند.
هرچند دوران قزاقی رضاخان ، سردار سپه ای و جمهوریخواهی او و خلع احمد شاه و کودتا که سیدضیا انجام داد و خضوع او در مقابل علما و تظاهر به اسلام خواهی تا قبل از سلطنت از لحاظ تاریخی نکات عبرت آموز و مهمی در تاریخ ایران می باشد اما بعلت محدودیت در این مقاله فقط به دوران حکومت پادشاهی 16 ساله رضاخان بر اساس تاریخ وقوع وقایع می پردازیم.
نتیجه گیری
هرچندرضاخان در دوران ضعف و رفتوت حکومت بی پایه قاجار و اوضاع نابسامان کشور با اقداماتی که جهت برقراری نظم و یکپارچگی کشور انجام داد و با احترامی که به مقدسات مذهبی و رهبران و مراجع دینی می گذاشت و با شعارهای آزادی و جمهوری خواهی چهره ای مردم فریب از خود نشان داد اما حکومت 16 ساله او حقایق زیر را نشان داد .
- مبارز با خوانین در نهایت جزء ملاک شدن و تصرف اراضی آباد کشور به نام او و خانواده اش نگردید.
- شعائر مذهبی و تظاهر به دین خواهی کاذب بود و او در حقیقت مخالف دین و مقدسات مذهبی مردم بود.
- آزادی خواهی او در از بین رفتن کلیه مطبوعات آزاد تا سال 1305 شد و در اواخر حکومت او فقط چهار روزنامه دولتی منتشر شد.
- آبادانی و عمران کشور بیشتر جنبه ظاهری داشت در حالی که تهران پایتخت ایران تا سال 1334 فاقد لوله کشی آب بود در دوران رضاخان کشور حتی یک خواننده اپرا نداشت. سالن اپرا احداث گردید.
فهرست مطالب و منابع
- مقدمه
- معرفی رضاخان میرپنج
- دوران فرمانروایی رضاخان
- تقسیم بندی حکومت دوره رضاخان
- وقایع تاریخی دوران حکومت 16 ساله رضاخان
- نتیجه گیری
- منابع
منبع
تاریخ ایران پس از اسلام نویسنده اقبال آشتیانی از انتشارات تک
- مقاله درمورد 16 سال حکومت رضاخان
- پروژه دانشجویی 16 سال حکومت رضاخان
- پایان نامه در مورد 16 سال حکومت رضاخان
- تحقیق درباره 16 سال حکومت رضاخان
- مقاله دانشجویی 16 سال حکومت رضاخان
- 16 سال حکومت رضاخان در قالب پاياننامه
- پروپوزال در مورد 16 سال حکومت رضاخان
- گزارش سمینار در مورد 16 سال حکومت رضاخان
- گزارش کارورزی درباره 16 سال حکومت رضاخان